Stari RECEPT sa juga Srbije: Napravite PRAVE tradicionalne ćulbastije, preukusne su

M. G. Vesti 28.05.2022 20:50 0

Ako želite da obradujete svoje ukućane nekim novim jelom, probajte ćulbastije.

Stari RECEPT sa juga Srbije: Napravite PRAVE tradicionalne ćulbastije, preukusne su

Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g mlevene junetine 
  • 400 g krompira
  • 3 manje glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 jaje
  • so 
  • biber 
  • suvi biljni začin

Sastojci za bešamel:

  • malo maslaca
  • 2–3 kašike brašna
  • 500 ml mleka 
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • malo soli
  • biber
  • komadić sira

Priprema

Crni luk sitno iseckajte, krompir narendajte, a beli luk ispasirajte. Sve dodajte mlevenom mesu. Ulupajte jaje i dodajte u smesu, a potom umešajte i brašno, so, biber i mešavinu začina. Sve fino izmešajte da se smesa ujednači.

Oblikujte pljeskavice i pržite ih u dobro zagrejanom ulju, tek toliko da uhvate finu koricu s obe strane. Pržene pljeskavice slažite jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh. Na ulje u kojem se pržilo meso dodajte komadić maslaca. Stavite dve-tri pune kašike brašna i mešajte dok se ne stvore grudvice. Sipajte mleko mešajući sve vreme.

Dodajte pavlaku za kuvanje i so i biber po želji. U gotov bešamel dodajte malo sira (kačkavalj, parmezan, gaudu, ementaler) prelijte ćulbastije bešamelom, pokrijte folijom i pecite 30-ak minuta na 220 stepeni. Skinite foliju i pecite još 15 minuta na istoj temperaturi.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading