Možete ih jesti i POSLE isteka roka: Ove namirnice NISU pokvarene iako datum to pokazuje

Vesti 09.06.2022 16:05 0

Ovih 8 namirnica možete slobodno jesti i nakon isteka roka s ambalaže

Možete ih jesti i POSLE isteka roka: Ove namirnice NISU pokvarene iako datum to pokazuje

Shutterstock

Nije prijatno ako vam se dogodi da greškom popijete pokvareno mleko, stoga se ljudi trude da ne konzumiraju namirnice kojima je prošao rok trajanja upisan na ambalaži. Ipak, stručnjaci tvrde da se kod nekih namirnica ne treba strogo držati tih navedenih datuma jer se često radi samo o smernicama.

Dok postoje izuzeci od ovog pravila, kao što je upotreba dečje mlečne formule, koja bi uvek trebalo da se baci ako je istekao rok s ambalaže, postoje namirnice s kojima možete biti fleksibilniji.

Mleko

Mleko je najčešće sigurno za konzumaciju do nedelju dana nakon isteka roka s ambalaže. Međutim, to zavisi od vrste mleka koju kupujete – što je veći sadržaj masti u mleku, ono će kraće trajati. Ako niste sigurni, miris mleka mogao bi vam lako odati u kakvom je stanju.

Jaja

Često možete potpuno zanemariti datum isteka roka na kutiji za jaja jer su obično bezbedna za jelo nedeljama nakon. Naravno, što se više udaljavate od datuma isteka roka, biće manje sveža, ali ne mora značiti da su i nejestiva.

jaje

Printscreen

 

Testenina

Suva testenina biće sigurna za jelo i do dve godine nakon isteka roka trajanja. Ako ste pak ljubitelj sveže testenine, trebalo bi da je jedete samo do pet dana nakon datuma na pakovanju.

Nakon što skuvate tjesteninu, možete je sigurno jesti do nedeljnu dana, ali može trajati i do osam mjeseci ako je zamrznuta.

Sirovo meso, živina i riba

Sirovo meso i živina izdržaće samo nekoliko dana u frižideru, ali čuvanje u zamrzivaču odličan je način da taj rok produžite. Smrznuto pile ili ćurku možete držati u zamrzivaču više od godinu dana. Međutim, smrznuto mleveno meso traje samo do četiri meseca u zamrzivaču. Sirova riba može izdržati do devet meseci u zamrzivaču, dok dimljena riba može trajati najviše šest meseci.

Sir

Puno tvrdih sireva je bezbedno za jelo dugo nakon isteka roka trajanja. Čak i ako vaš sir postane plesnjiv, obično ga možete samo očistiti i biće jestiv. Sirevi poput camemberta ili brija često imaju belu plesan koja je takođe jestiva, samo pripazite na narandžastu, plavu ili zelenu plesan na ovoj vrsti sira jer je to znak da je pokvaren.

Možete ih jesti i POSLE isteka roka: Ove namirnice NISU pokvarene iako datum to pokazuje

pixabay

 

Suvi sastojci

So, biber, brašno, soda bikarbona i šećer su bezbedni za jelo duže vremena, a razlog je nedostatak vlage. Međutim, ako bilo kakve suve sastojke okružuje čudan miris, to bi moglo da ukazuje na najezdu štetočina u njima.

Povrće i voće u kesicama ili zamrznuto

Salata u kesicama može početi da trune nakon isteka roka trajanja, ali ako nije prošlo predugo, obično se može spasiti potapanjem u ledenu vodu na nekoliko minuta. Kada je reč o smrznutom voću i povrću, obično mogu trajati i do 10 meseci nakon utisnutog datuma.

Konzervirana hrana

Mnoge vrste konzervirane hrane mogu trajati i do dve godine nakon isteka roka, posebno supe i povrće. Međutim, konzervirani paradajz i ananas uopšteno neće trajati tako dugo zbog visokog nivoa kiselosti, piše Njujork Post.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading