Da li treba držati KROMPIR u vodi pre početka PRŽENJA: Stručnjaci su otkrili zašto to i nije baš DOBRO

Vesti 21.06.2022 21:00 0

Krompir svi obožavaju ali evo kako ispravno da ga spremimo za kuvanje

Da li treba držati KROMPIR u vodi pre početka PRŽENJA: Stručnjaci su otkrili zašto to i nije baš DOBRO

Shutterstock

Mnogima je krompir omiljeno povrće jer može da se sprema na raznorazne načine. Glavni je dodatak raznoraznim jelima jer je njegov ukus veoma dobar i odlično se slaže uz skoro pa svu hranu.

Kada naiđemo na neki recept, svuda se preporučuje da krompir oljuštimo, a potom potopimo u hladnu vodu i ostavimo oko pet minuta da odstoji u njoj.

Da li treba držati KROMPIR u vodi pre početka PRŽENJA: Stručnjaci su otkrili zašto to i nije baš DOBRO

Shutterstock

 

Stručnjaci tvrde da sam postupak nije loš, ali da postoje određene stvari koje moramo znati. 

Krompir koji je isečen na sitnije komade, ne treba držati dugo u vodi, čak ni ako ga odložite u frižider. Ukoliko praktikujete da krompir sečete na veće komade ili ne sečete uopšte, onda može stajati u vodi i do 8-12 sati. Rendani krompir ne treba potapati u vodu uopšte.

Kada potopimo oljušteni i isečeni krompir u hladnu vodu, on otpušta skrob koji, ukoliko ga je previše, može da spreči da se ovo povrće ravnomerno termički obradi. Osim toga, višak skroba može da učini da tekstura krompira postane lepljiva ili gumenasta spolja.

Gotovo svi automatski ubacuju oljušten krompir u hladnu ili vodu na sobnoj temperaturi i to nije nimalo slučajno.

Toplu vodu treba izbegavati jer ona otežava odvajanje viška skroba.

 

 

Komentari (0)
Loading