Domaću KAFU svi pogrešno kuvamo: Čim budete promenili JEDNU stvar, biće znatno ukusnija

M. G. Vesti 24.06.2022 17:35 2

Kako se priprema domaća kafa?

Domaću KAFU svi pogrešno kuvamo: Čim budete promenili JEDNU stvar, biće znatno ukusnija

pixabay

Domaća, turska kafa, kako se sve naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu, obično pije ujutru i često se smatra merilom vještine kuvarice. Ako je dobra, u šali se kaže da domaćica može "da se uda", što bi trebalo da znači da je pogodila pravi odnos kafe, vode i, ako je potrebno, šećera.

Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer,  i zagreva se dok ne proključa.

Zatim se skloni sa vatre, odlije se manja količina vode (kako bi se napravio prostor u džezvi i da ne bi iskipela), doda mlevena kafa – na 1 šoljicu vode ide jedna veća kašičica kafe. Džezva se vrati na ringlu da mešavina proključa, pa se sipa ostatak vode.

pixabay

 

Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već se kafa odmah sipa i pusti se da "baci ključ".

Ako je verovati stručnjacima, ovaj način je pogrešan. Kako kažu, jedan sitan detalj u pripremi, jedna "greška" joj menja ukus.

- Kada sipate kafu u vodu, ne smete dozvoliti da prokuva na vatri. Ako proključa, napitak će imati gorak ukus - objasnio je osnivač kompanije "Roaster Coffee".

NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (2)
Loading
Nezainteresovani
24.06.2022 20:11

I šta ste Vi novinarski "stručnjaci" sada rekli-dajte nam objašnjenje Vaših misli.

Abcabc
24.06.2022 22:30

Kafa se ne kuva,kafa se pece.