Kupujete za doručak BUREK u pekari? Nutricionista objašnjava zašto ne treba da ga JEDETE LETI i ako SEDITE veći deo DANA

Vesti 27.06.2022 09:00 0

Burek je mnogima jedan od najomiljenijih pekarskih proizvoda. Nutricionista Branka Mirković objasnila je za Informer.rs zašto treba da ga izbegavamo leti i koliko je kaloričan

Kupujete za doručak BUREK u pekari? Nutricionista objašnjava zašto ne treba da ga JEDETE LETI i ako SEDITE veći deo DANA

Printscreen/Youtube

Treba da znate da je burek pre svega veoma kalorična hrana. Nutricionista Branka Mirković kaže da treba da ga izbegavamo u letnjem periodu.

 - Burek je najstariji fast food obrok. Odličnog je ukusa, visokokaloričan i kada kupite burek znate tačno šta ste kupili i šta jedete iz pekare. Ostali pekarski proizvodi su sličnog čak i lošijeg sastava i imaju više kalorija. Ako volite burek jedite ga povremeno u manjim količinama, izbegavajte da ga jedete leti. Uz jogurt to je kompletan obrok- kaže ona.

 - U Srbiji je burek okrugao i prodaje se na grame. U zavisnosti od područja, poznati su bosanski burek, makednosnski, turksi, grčki... Smatra se da je postojbina bureka turska i da je njihovo nacionalno jelo. Neki istoricari tvrde da je burek nastao u staroj Persiji.

Kada pojedete jedan burek, a recimo ste ženska osoba, to podrazumeva da ste sebi obezbedili čak polovinu dnevnog kalorijskog unosa.

 - Burek je visokokalorična namirnca i prosečna porcija od 250 g sa sirom ima oko 625 kcal i časa jogurt oko oko 110 kcal, što je ukupno oko 735 kcal, a to je više od trećine kalorijskog unosa za odraslnog mladog muškarca, za žene oko polovine dnevnog kaloriskog unosa- kaže Branka.

 "Ukus toplog, hrskavog bureka svi vole. Nutritivno se ne smatra visoko vrednom namirnicom, visoko kalorična je namirnica i ne preporučuje se osobama koje sede najveći deo dana. Ako odlučite da burek bude obrok, ostatak dana jedite dosta salate i malo voća i tako nutritivno uravnotežite ostatak dana."

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading