Štedite na VREMENU, umesto da ulažete u ZDRAVLJE: Evo zašto se stručnjaci protive zamotavanju hrane u u ALU FOLIJU

Vesti 29.09.2021 12:25 0

Iako nam je ponekad najlakše da smo aluminijumskom folijom zapakujemo ostatke hrane, pa da ih tako stavimo u frižider - stručnjaci upozoravaju da ova praksa može skupo da nas košta

Štedite na VREMENU, umesto da ulažete u ZDRAVLJE: Evo zašto se stručnjaci protive zamotavanju hrane u u ALU FOLIJU

Shutterstock

Kao što je nama potreban vazduh da bi smo disali, tako je i bakterijama potreban za razmnožavanje. Neke bakterije poput stafilokoka i "Bacillusa cereusa", koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koje se ne uništavaju prilikom podgrevanja hrane ili ponovnog kuvanja iste.

Ako se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije će se vrlo brzo razviti, a korišćenje aluminijumske folije, za prekrivanje hrane, ponekad može da predstavlja isti rizik - jer ne čuva u potpunosti hranu od vazduha.

- Kad je vazduh prisutan, bakterije se brže množe pa je neophodno nabaviti odgovarajuće posude za čuvanje hrane i na pravilan način je treba odložiti - kaže dijetetičarka Lindsej Malon za "The healthy".

Njeno zlatno pravilo za pakovanje ostataka je da ih uvek stavite u plitke i hermetički zatvorene posude kako biste ubrzali proces hlađenja i sprečili razvoj bakterija u hrani.

- Ako vam ostane dosta hrane, najpametnije bi bilo da je razdvojite i napravite male porcije koje ćete u zasebnim činijama odložizi u frižider - rekla je Malone.

Mlečni i mesni proizvodi posebno su skloni razvijanju bakterija, prenosi "Index.hr".

Komentari (0)
Loading