Samo 2 SASTOJKA i prstohvat strpljenja: Evo zašto je SLATKO OD JAGODA ponovo postalo HIT!

Vesti 07.07.2021 15:31 0

Naše bake nekada ne bi propustile nijednu sezonu a da ne napune nekoliko tegli zimciom u kojoj bismo uživali tokom cele naredne godine.

Samo 2 SASTOJKA i prstohvat strpljenja: Evo zašto je SLATKO OD JAGODA ponovo postalo HIT!

unsplash.com

Na sam pomen slatkog od jagoda, u mislima nam se stvori slika čudesnog bakinog špaiza iz detinjstva i brižljivo upakovanih tegli, dok nam se na licu spontano razvuče osmeh.

Iako danas radije odemo do supermarketa i kupimo džemove, ajvare, marmelade, nekako ipak znamo da je "ono bakino slatko" nepojmljivo bolje, ukusnije i mnogo zdravije. Mnoge food blogerke počele su da ukrašavaju društvene mreže jednim starinskim specijalitetom, a za koji vam je potrebno bukvalno dva sastojka i malo vremena za pripremu. Ukus je, kako kažu, zaista verodostojan poput autentičnih bakinih recepata!

SLATKO OD JAGODA 

SASTOJCI:

  • 1 kg jagoda
  • 1. 550 kg šećera
Samo 2 SASTOJKA i prstohvat strpljenja: Evo zašto je SLATKO OD JAGODA ponovo postalo HIT!

 

 

PRIPREMA:

Jagode najpre očistiti, pa potom dobro oprati. Ostaviti ih u posudi sa vodom oko pola sata, a zatim
ocediti. Uzeti veliku šerpu i ređati najpre red jagoda, potom deo šećera. Ponavljati postupatk dok se ne utroše svi sastojci. Poklopiti šerpu i ostaviti u frižider da odstoji preko noći. Tada će voće da pusti
svoj sok, tako neće biti potrebe da dodajtete još vode.

Sutradan staviti šerpu na ringlu i podesiti najjaču temperaturu. Kada provri, smanjiti vatru i dobro protresti šerpu. Skidati penu kašikom ili kutlačom kad god se napravi. Nikako ne bi trebalo mešati jer će se na taj način voće raspasti u toku kuvanja. Slatko je gotovo onda kada sirup postane dovoljno gust. Vreme kuvanja zavisi od količine voća. Kada vrhom kašike pređete po slatkom, a ostane gust trag, slatko je gotovo. Skloniti slatko sa ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji oko 30 minuta. Vratiti slatko na ringlu i pustiti da
ponovo proključa, zatim ga ponovo pokriti krpom. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Slatko
sipati u čiste sterilisane tegle i dobro zatvoriti.

 

Komentari (0)
Loading