Ako na pijaci kupite OVO POVRĆE, rashladiće vas bolje od SLADOLEDA

K.Ć Vesti 08.07.2021 11:32 0

Tokom letnjih vrućina ne postoji ništa bolje od pronalaska nečega što će vam pomoći da rashladite telo

Ako na pijaci kupite OVO POVRĆE, rashladiće vas bolje od SLADOLEDA

Shutterstock

Međutim, mnogo puta pogrešno posežemo za hladnim pićima ili sladoledom. Međutim, trebali biste biti svesni da ćete tokom konzumiranja ove hrane na kratko osećati olakšanje od vrućine, ali tada će telesna temperatura ponovo porasti. Pa šta da konzumirate da biste svom telu pružili olakšanje u obliku dovoljne hidratacije i hlađenja?

Kada je napolju toplo i vlažno, možete žudjeti za hladnim pićima i hranom.

Hrana poput goveđeg paprikaša, pečenice, pire krompira ili supe od pilećih rezanaca verovatno je nešto za čim niste raspoloženi ili za kojom žudite tokom vrućina.

Srećom, postoji mnogo namirnica koje vam zapravo mogu pomoći da se rashladite. Tokom vrućina, najbolje je da hranu planirate i da jedete hranu koja zahteva malo ili nimalo pripreme, ali što je najvažnije bogata je vodom.

Hrana koja hidrira

Pre svega, najbolje je usredsrediti se na hranu koja je bogata vodom i vrši hidratantnu funkciju. Hrana čini oko 20-30 procenata našeg unosa tečnosti. Imajte na umu da neki sadrže više vode od drugih. Zbog toga prvenstveno treba da jedete sledeću hranu: jagode, krastavci, tikvice, celer, zelena salata i dinja.

Razni recepti sa visokom tečnošću takođe mogu pomoći. Primeri su supe, variva i ovsena kaša , koja se naravno mogu pripremiti sa odgovarajućim sezonskim sastojcima.

Krastavac

Krastavci su povrće koje sadrži oko 95% vode. Samo jedna činija seckanih krastavaca daće vam toliko vode koliko i 8 šolja. Tokom leta je poželjno jesti sirove krastavce. Krastavce možete jesti na razne načine, možete ih koristiti u pripremi osvežavajućeg napitka, jesti ih sirove uz omiljeni umak, pripremiti salatu od krastavca ili pripremiti ohlađenu supu od krastavca.

Nana
Nana je biljka koja vam može pomoći da se osvežite tokom letnjih vrućina. Kada je konzumirate, takođe će vam pružiti osećaj hladnoće, jer će menta izazvati da mozak oseti hladni efekat izazvan prirodnim mentolom koji sadrži mentu.

Nana takođe pomaže u zadovoljavanju žeđi. Zajedno sa hladnim napitkom, nana može pomoći u ublažavanju žeđi i to radi mnogo brže od vode sobne temperature. 


Tamno zeleno povrće
Poput krastavaca , tamnozeleno povrće i salate imaju izuzetno hidratantne efekte jer imaju visok sadržaj vode. Ne moraju biti isključivo kuvani ili sirovi. Bilo koja vrsta salate poput rikole, kupusa, spanaća ili kelja sadrži visok udeo vode.

Generalno, zelena hrana sadrži oko 93% (a ponekad i više) vode. Takođe sadrže visok sadržaj hranljivih sastojaka kao što su vitamin C , vitamin K i vitamin A. Tokom leta najbolje je koristiti zeleno povrće u osvežavajućim i hranljivim napicima.

Jogurt
O voću i povrću prvenstveno treba razmišljati samo kao o izvoru hidratantnih tečnosti. Međutim, mlečni proizvodi poput jogurta ili čak mleka su odličan izvor vode. Bilo da se odlučite za grčki ili obični jogurt, ovaj kremasti mlečni delikates sadrži približno 85% vode.

Pored toga, jogurt je odličan izvor proteina, elektrolita, kalcijuma i vitamina D, što ga čini odličnim letnjim obrokom jer se konzumira hladan i direktno iz frižidera.

Letnje voće i povrće

Leto je vreme ploda. Voće nije samo grupa zdrave i hranljive hrane, poznato je da sadrži puno vlakana, vitamina i antioksidanata. Sadrži i veći sadržaj vode. Voće poput dinje, grejpa, breskve i bobičastog voća sadrži puno vode. Pomoći će vam da se rashladite i održavate hidrataciju tokom vrelih letnjih meseci.

Kao i voće, leto nudi raznoliko sezonsko povrće. Bilo da se radi o salatama, paradajzu ili krastavcima, letnja berba povrća pruža priliku za stvaranje laganih obroka koje možete uključiti u svoju ishranu kako biste nadvladali letnju vrućinu. U ishranu uključite povrće kao što su seckane tikvice, šparoge, paprika ili pečurke.

Hlađena hrana / hrana koja ne zahteva kuvanje

Pokušajte da se fokusirate na hranu koja se služi hladna ili koja ne zahteva nikakvo kuvanje. Pokušajte da se pridržavate jela i recepata koji ne zahtevaju uključivanje rerne i šporeta ili će vam za pripremu biti dovoljno vremena provedenog na šporetu .

Rashlađeni obroci uključuju, na primer, hladne salate (salata od tune, pileća salata), salate od povrća; hladne salate od povrća, hladne supe ili jogurt / skut sa voćem i slično.

Ako ima dovoljno tečnosti

Iako postoji mnogo različitih vrsta hrane i kombinacija namirnica koje vam mogu pomoći da savladate letnju vrućinu i ohladite telo, važno je da se usredsredite na tečnost koju pijete u vrućim danima. Većini ljudi treba najmanje osam čaša tečnosti svakog dana. Međutim, tokom vrućih letnjih meseci trebat će vam 13 ili više šolja, zavisno od toga kako se znojite.

Fokusirajte se uglavnom na tečnosti sa malo kalorija ili bez njih. Najbolje je piti čistu, gaziranu ili aromatizovanu vodu. Pomaže i ledeni čaj ili kafa bez kofeina. Ali preskočite alkohol. Iako su letnje margarite ili pivo ukusni, alkohol vas vrlo brzo dehidrira.

Takođe treba da ograničite konzumaciju slatkih pića poput bezalkoholnih pića, sokova, sode, voćnih limunada, hladnih specijalnih napitaka od kafe i slatkog čaja. Šećer u ovim napicima čini ih visokim kalorijama, a ako ih pijete tokom vrućine, možete povećati broj kalorija, a da to ni ne shvatite.

Komentari (0)
Loading