Preukusna SEOSKA poslastica: Buhtle mekane kao pena, punjene džemom i orahom

Lana Vidović Vesti 04.08.2022 10:00 0

Buhtle se lako odvajaju jedna od druge, jer su pre slaganja u tepsiju premazane puterom

Preukusna SEOSKA poslastica: Buhtle mekane kao pena, punjene džemom i orahom

Printscreen/Youtube

 

Sastojci:

  • 500 ml toplog mleka
  • 100 ml hladne vode
  • 40 g svežeg kvasca ( 15 gr. suvog kvasca)
  • 2 jajeta
  • 1 kašika šećera
  • 50 ml ulja
  • brašna oko 800 – 900 g
  • vanil šećer 50 g
  • maslac i đem,
  • orasi,
  • prah šećer

Pečenje:

U mlako mleko dodajte jednu kašiku šećera i kvasca, promešajte i ostavite da nadođe oko 5 minuta. Stavite sve ostale sastojke u posudu za mešanje i dodajte mleko sa kvascem. Mesite mikserom, žičano testo, nekoliko minuta. Zatim stavite testo na dasku i još malo ga doradite rukom, dok ne postane sjajno. Testo stavite u činiju namazanu tankim slojem ulja ili putera i takođe lagano podmažite testo, prekrijte najlonskom folijom i ostavite da naraste na toplom mestu oko sat vremena.

Testo podeliti na 20 loptica i malo, lagano doraditi. Svaku kuglicu lagano pritisnite dlanovima da dobijete krug prečnika oko 9 cm. Na sredinu staviti fil, dobro spojiti krajeve testa dok ne iscuri fil, celu loptu premazati otopljenim puterom i staviti u podmazan dublji pleh. Obod posude treba da bude najmanje 5 cm. Ostavite lepinje da se dižu oko 20 minuta i pecite ih oko 35 do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Komentari (0)
Loading