Baka Desin tradicionalni recept za PINĐUR: Lepši od ajvara, najukusnija zimnica od paradajza i paprike

K.Ć. Vesti 10.08.2022 07:50 0

Ako volite ljuto, u pinđur možete dodati i malo ljute papričice

pinđur

Shutterstock

Sastojci

  • 8 kg crvenih mesnatih paprika
  • 4 kg paradajza
  • 400 ml ulja
  • 400 ml sirćeta
  • 5 kašika šećera
  • 2 glavice belog luka
  • 2 veze peršuna
  • so

Način pripreme pinđura:

Paprike se prvo ispeku, oljuštie i očiste od semena. Potom se ostave preko noći kako bi se ocedile. Sutadan se seku na rezance. Paradajz se prelije ključalom vodom, pa oljušti i iseče na kockice.

Zatim treba u šerpu, dodati šećer, i kuvati dok se masa ne prepolovi. Tada dodati paprike, ulje, beli luk i peršun, so po ukusu, te pržiti do željene gustine. Na kraju dodati sirće i kratko prokuvati.

Vruć pinđur se sipa u vruće sterilisane tegle, pa ga treba zapeći u toploj isključenoj pećnici, do jutra. Sutradan se preko pinđura stavi komad celofana umočen u esenciju, pa se zatvori metalnim poklopcem, ili poveže celofanom.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading