Zamrznite VOĆE i POVRĆE na jedini ISPRAVAN način: Imaćete VITAMINE za celu porodicu tokom cele godine

M. O. Vesti 23.08.2022 13:40 0

Potrebno je dea odradite svaki korak ispravno

Zamrznite VOĆE i POVRĆE na jedini ISPRAVAN način: Imaćete VITAMINE za celu porodicu tokom cele godine

Shutterstock

Dok se leti sladimo svežim voćem i povrćem red je da mislimo i na zimu. Sada je ppravi trenutak da napravimo izvesne zalihe omiljenog voća i povrća za period kada na pijacama ne budu bili dostupni.

Da bismo uradili sve kaako treba, potrebno je da znamo pravilan način kako zamrznuti voće i povrće.

Prvi koraci 

Izdvojte sveže proizvode, idealno bi bilo da je reč o proizvodima koji nisu hemijski tretirani. Ukoliko niste sigurni odakle dolazi vaše voće i povrće izbegavajte ono koje je najteže ili nemoguće očistiti od pesticida. Neke kulture prirodno imaju bolju zaštitu (deblju koru) pa je manja mogućnost da su pesticidi doprli do proizvoda.

Takođe, postoje i oni koje biljne štetočine i paraziti ređe napadaju, pa je upotreba pesticida na njima manja. Proizvodi koji su često na meti štetočina, pa je upotreba pesticida u njihovom uzgoju u velikoj meri prisutna, a pri tome oni i prirodno imaju tanju kožicu ili su bez kore, spadaju u one koje bismo vam preporučili da kupujete organske.

Kod njih je hemijsku kontaminaciju ili jako teško ili nemoguće ukloniti. U ovu grupu se ubrajaju krompir, paprika, zelena salata, krastavac, tikvice, kelj, čeri paradajz, spanać, celer, jagode, nektarine, breskve, jabuke, grožđe.

Operite i očistite sve pažljivo i temeljno. Uklonite peteljke i isecite plodove na približno jednake komade.

Shutterstock

 

Pripremite vašu ambalažu pogodnu za zamrzavanje: tegle, aluminijumske kutije, krpe i kese sa pčelinjim voskom koje možete koristiti za proizvode koje želite da zamrznete na 2-3 nedelje.

Pravilno zamrzavanje povrća:

Iako zamrzavanje usporava delovanje enzima, ono ga ne sprečava u potpunosti – prema tome, većina proizvoda zahteva izvesnu metodu termičke obrade, uglavnom blanširanje, kako bi se deaktivirali zreli enzimi i sačuvala boja, tekstura i ukus proizvoda koje želimo da sačuvamo.

Da biste povrće blanširali, potrebno je da oprano, pripremljeno povrće stavite u lonac sa ključalom vodom. Vodimo se razmerom otprilike litar vode po kilogramu pripremljenog povrća.

Nakon blanširanja povrće potopite u hladnu (možete dodati led) vodu onoliko vremena koliko ste ga blanširali. Većina zamrznutih proizvoda može da se dobro sačuva devet do dvanaest meseci.

GRAŠAK – budući da je reč o vrlo nežnom i osetljivom povrću, da bi se blanširao grašak potrebno vam je svega 5 minuta. Grašak potapate u vodu zajedno sa mahunom i posle dva do tri minuta mahune se otvaraju, i zrna možete izdvojiti. Stavljate ih u hladnu vodu sa dodatkom leda a onda zamrzavate. Na ovaj način, brzim blanširanjem čuvate korisna svojstva biljke, ukus i izgled.

KUKURUZ – možete ga ostaviti svežeg i zalediti bez blanširanja, a možete ga i brzinski blanširati. Uklonite liske i svilicu, obrubite krajeve. Nakon blanširanja klipove kukuruza obmotajte pojedinačno.

Shutterstock

 

PLAVI PATLIDŽAN – narežite ga na kriške ili kockice, pospite solju i ostavite da se ocedi otprilike tridesetak minuta. Blanširajte na nekoliko minuta, ohladite u hladnoj vodi i ledu, dodajte malo maslinovog ulja i zaledite.

PAPRIKA – sve vrste paprike uključujući i ljute i čili papričice mogu se zalediti bez ikakve termičke obrade. Kod nas najčešća metoda čuvanja paprike jeste pečenje u rerni ili na roštilju pa potpom zaleđavanje. Ili upotreba paprike za pripremu ajvara i turšije. Međutim, dobra ideja je da se izvesna količina paprike sačuva u svom izvornom obliku u celosti ili isečena.

PARADAJZ – za čuvanje paradajza možete iskoristiti neku od ove tri metode.

  • Metoda jedan: Operite, isecite paradajz na polovine, četvrtine ili ostavite cele. Osušite i spakujte ga u vrećice za zamrzavanje. Uklonite vazduh.
  • Metoda dva: Umočite paradajz u ključalu vodu na jedan minut. Izvadite i oljuštite. Stavite na poslužavnik i zamrznite 30 minuta. Stavite u plastične kesice, uklonite vazduh, zaptivku i etiketu.
  • Metoda tri: Dinstajte naseckane paradajze u tiganju pet minuta ili dok ne omekšaju. Provucite kroz sito ili mlin za hranu kako biste uklonili kožice i semenke. Ohladite i spakujte u odgovarajuće posude.

Pravilno čuvanje voća:

Čuvanje voća ne iziskuje blanširanje i sve što treba da uradite jeste da izdvojite željene porcije i zamrznete ih. Ovaj „trik” sa zamrzavanjem možete koristiti čitave godine, kada god procenite da neko voće može da propadne vi ga brzinski zaledite, pa kasnije iskoristite u pripremi smutija, zdravog sladoleda ili voćne salate.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading