Ručak na FRANCUSKI način: Supa i krompir koji je očarao SRPSKE DOMAĆICE

Vesti 25.08.2022 14:55 0

Francuska supa od krompira i zapečeni francuski krompir će vas oduševiti

Ručak na FRANCUSKI način: Supa i krompir koji je očarao SRPSKE DOMAĆICE

Shutterstock/YouTube

Sastojci za supu:

Ručak na FRANCUSKI način: Supa i krompir koji je očarao SRPSKE DOMAĆICE

Shutterstock/YouTube

 
  • maslac - 30 g
  • praziluk - 4 struka
  • krompir - 4 velika
  • bujon - 1.1 l pileći
  • voda - 570 ml
  • pavlaka - 4 supene kašike
  • biber
  • so

Priprema:

Rastopite maslac u šerpi, dodajte iseckani praziluk i dinstajte dok ne omekša.

Dodajte krompir, vodu, bujon, so i biber. Stavite da provri i smanjite vatru, kuvajte supu oko 35 minuta ili dok povrće ne omekša.

Dodajte pavlaku, promešajte i servirajte supu. Možete je i pasirati.

Sastojci za francuski krompir:

Ručak na FRANCUSKI način: Supa i krompir koji je očarao SRPSKE DOMAĆICE

Shutterstock/YouTube

 
  • 6-8 krompira srednje veličine (800-900 g)
  • 3 tvrdo kuvana jajeta
  • 150-200 g feta sira
  • 100 g tvrdog žutog sira
  • 50 g suve mesnate slanine (može bez slanine)3 kašike ulja
  • 1.5 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 kašika svežeg ili suvog peršuna

Za preliv:

  • 2 jajeta
  • 200 g kisele pavlake
  • prstohvat soli

Priprema:

1.

Dobro skuvati jaja.


Krompir oguliti i iseći na kriške, pa ih preliti hladnom vodom tek da budu pokrivene, a zatim posoliti i zagrejati do ključanja. Kad voda bude proključala smanjiti vatru i kuvati kriške krompira oko 5 minuta, vodeći računa da se krompir ne raspadne. Odmah procediti vodu i nastavite s pripremom, odnosno, ne čekajte da se krompir ohladi. 

Uključite rernu da se greje na 200°C. Namažite posudu za pečenje uljem.

Po dnu tepsije poređajte suvu, mesnatu slaninu isečenu na kriške.

Polovinu upola skuvanog krompira poređajte preko slanine. Odozgo je zatim potrebno poređati jaja isečena na kolutove. Malo posoliti, pobiberiti, posuti peršunom. Krupno izrendati tvrdi žuti sir - kačkavalj. Poređati kriške feta sira, ili krupno izrendati. Od vrste sireva će zavisiti koliko ćemo da posolimo sve slojeve. Poređati drugu polovinu krompira. Lagano pritisnuti rukom odozgo. Blago posoliti i preliti kašikom ulja.

Umutiti jaja, dodati mileram, pa začiniti prstohvatom soli. Preliti preko krompira.

Peći pola sata, ili dok krompir ne porumeni odozgo. Servirati nakon što krompir bude malo odstajao.

Uz zelenu ili kupus salatu, biće to savršen obrok. 

Ukoliko postoji potreba za redukcijom masnoće, komotno izostaviti slaninu, a jak feta sir zameniti mladim sirom od obranog mleka. 

Ovo jelo se ne greje ponovo.

PRIJATNO!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading