Sačuvajte KORE od BANANA: Nećete ih BACITI kada vidite šta mogu da urade za ORGANIZAM

Vesti 06.09.2022 13:50 0

Svaki put kada ogulite bananu i odložite koru, bacite ukusnu, hranljivu užinu.

Sačuvajte KORE od BANANA: Nećete ih BACITI kada vidite šta mogu da urade za ORGANIZAM

unsplash.com

Nedavna studija je pokazala da ako se kore od banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu se pretvoriti u peciva koje imaju podjednako dobar ukus. Mnogi smatraju da je možda i bolje brašno od kore banane nego proizvodi na bazi pšenice, piše Science Alert.

Osim ako niste posvećeni čitalac veganskih blogova o kuvanju, verovatno nikada niste razmišljali o kuvanju sa korom banane. Ali ne samo da je savršeno bezbedno, već su naučnici takođe pokazali da je zaista dobro za organizam.

Kada su proizvodi njihovog eksperimenta testirani na ukus, potrošači su izjavili da su podjednako zadovoljni ukusom.

Dobićete čak i izdašnu količinu minerala i hranljivih materija za borbu protiv raka. Šećerni kolačići obogaćeni korom od banane, na primer, sadržali su mnogo više vlakana, magnezijuma, kalijuma i antioksidativnih jedinjenja.

Sa druge strane, dodavanje previše brašna od kore banane je rezultiralo da kolačići budu pomalo smeđi i tvrdi, verovatno od svih dodatnih vlakana. Ali kada su serije napravljene sa brašnom koje sadrži 7,5 odsto kore banane, tekstura kolačića je dostigla daleko privlačniju ravnotežu.

Kao bonus, roba koja je stajala na polici, bila je u dobrom stanju nakon što je tri meseca čuvana na sobnoj temperaturi.

Dok se studija bavila samo posledicama dodavanja kore od banane u pečene kolačiće, rezultati sugerišu da bi upotreba brašna od kore banane u hlebu, kolačima i testeninama takođe mogla biti vredna razmatranja.

Sačuvajte KORE od BANANA: Nećete ih BACITI kada vidite šta mogu da urade za ORGANIZAM

Pexels

 

Prošle godine, na primer, studija o kolaču sa korom od banane otkrila je da žuta kora voća daje prirodnu boju pečenom proizvodu, kao i hranljivi podsticaj.

U međuvremenu, studija iz 2016. pokazala je da zamena do 10 procenata pšeničnog brašna brašnom od kore banane može obogatiti pečeni hleb većim sadržajem proteina, ugljenih hidrata i masti.

Jedenje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, već može pomoći u smanjenju bacanja hrane. Oko 40 procenata težine banane je u njenoj kori. Kora je prepuna hranljivih sastojaka te je nemojte bacati.

Naravno, kore od banane su prilično beskorisne kada su sirove. Ali ako su pravilno pripremljene, mogu zaista imati prilično dobar ukus. One mogu čak i produžiti rok trajanja nekih proizvoda jer kore imaju antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Isto važi i za druge voćne kore, kao što je koža manga, za koju je takođe utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njegov ukus.

Dakle, sledeći put kada oljuštite bananu, razmislite o tome da zadržite koru. Vaš stomak će vam kasnije biti zahvalan.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading