Najukusnije LAZANJE koje ćete probati: Recept je takav da se spremljeno JELO topi u ustima

Vesti 16.09.2022 15:15 0

Najukusnije lazanje koje se tope u ustima

Najukusnije LAZANJE koje ćete probati: Recept je takav da se spremljeno JELO topi u ustima

Pixabay

Sastojci za 10 osoba:

Crveni sos:

  • malo maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 4 čena belog luka
  • 100 gr narendanih šargarepa
  • 250 gr svinjskog mesa
  • 250 gr junećeg mesa
  • 1 tegla sosa od paradajza
  • Vegete i po ukusu
  • malo peršunovog lista – sitno iseckanog

Beli sos (bešamel):

  • 4 kašike ulja
  • 3 kakašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 3 šolje mleka ili više ako treba
  • soli i po ukusu
  • 2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
  • 300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)
  • 1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje
  • 1 pakovanje

 

Priprema

U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir. Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.

U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje da se ne preklapaju. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, viljuškom prošarati da bi ga svuda bilo, da beli sos nebi izgoreo. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni. Kad je šečeno, od gore staviti Parmezan i peći još 10 minuta.

Savet 

U mnogim receptima ćete videti da se listići lazanje prvo skuvaju, ali za to zaista nema potrebe. Ako nađete sveže testo dovoljno je da se peče u rerni 1 sat, a ako koristite suvo testo (listove) treba 15-20 minuta duže.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading