Prema originalnom RECEPTU naših BAKA: Spremite domaće MEKIKE na starinski način

M. G. Vesti 22.09.2022 12:55 0

Najmekanije mekike prema proverenom receptu.

Prema originalnom RECEPTU naših BAKA: Spremite domaće MEKIKE na starinski način

Shutterstock

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 300 ml vode (mlake)
  • 1 kesica suvog kvasca (7 grama)
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje ili mast za prženje

 

Priprema

Prosejano brašno pomešati s kvascem, dodati so, mlaku vodu i zamesiti testo malo ređe nego za hleb. Testo mesiti drvenom kašikom sve dok ne počne da se odvaja od zidova vanglice. Pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste.

U dublji sud staviti dosta ulja (masti), zagrejati ga, smanjiti temperaturu i pržiti testo – mekike.

Ruke nakvasiti u vodi, od naraslog testa kidati parčiće (veličine male jabuke), razvući u željene oblike, staviti na zagrejano ulje i s obe strane pržiti 3-4 min.

Pržene mekike izvaditi iz ulja, staviti na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće služiti uz sir, kiselo mleko itd.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading