Kupi Khop kafa je postala HIT u svetu: Služi se u čaši OKRENUTOJ NAOPAČKE, a evo kako se pije

K.Ć. Vesti 22.09.2022 17:25 0

Kupi Khop je neobična i zanimljiva kafa koja se servira naopačke odnosno u naopako okrenutoj čaši i pijucka kroz slamku. Iz očiglednih razloga, poznata je i kao indonežanska kafa naopačke…

Kupi Khop kafa je postala HIT u svetu: Služi se u čaši OKRENUTOJ NAOPAČKE, a evo kako se pije

Printscreen/Youtube

Ako se ikada nađete na zapadnoj obali Aceha, u Indoneziji, dugujete sebi da uživate u Kupi Khop kafi. Samo zbog jedinstvene metode serviranja vredi probati, jer čak i ako ne uživate u kafi, možete je barem podeliti na Instagramu ili na drugim društvenim mrežama koje želite.

Kupi Khop se sastoji od grubo mlevene robuste kafe kuvane u čaši koja se zatim okreće naopačke na staklenom tanjiru. Plastična slamka se zatim koristi za postepeno ceđenje kafe iz stakla bez da se nekontrolisano prolije i pomoću nje pijete ovu kafu.

Kafeterije su smišljale razne trikove da bi se podigle na konkurenciju, ali Kupi Khop je mnogo više od marketinškog trika. Zvanično je proglašen za nematerijalnu kulturnu baštinu (VBT) Regencije Zapadnog Aceha, a njegova istorija se može pratiti vekovima unazad.

Posluživanje kafe u naopako okrenutoj čaši zapravo nema smisla, ali ribari iz Aceha koji su prvi smislili ovu neobičnu metodu posluživanja.

 

 

Uživanje u kafi tokom pecanja nije bila najjednostavnija stvar, tada termos još nije izmišljen. Morali ste da ostavite šolju i proverite konopce ili pokušate da podignete ribu, a to je značilo da se kafa često ohladila pre nego što ste se vratili. Ali držanje čaše naopačke značilo je da je duže ostala topla, da ne spominjemo da nema prašine, insekata i drugih nečistoća.

Kako onda uživati u kafi naopako? Podizanje čaše sa tanjira samo bi prouzrokovalo da se kafa prolije i napravi veliki nered. Tu dolazi slamka. Obično se uvlači ispod ivice okrenute naopačke čaše kada se piće donese na sto, ali meštani su naučili da je sami gurnu ispod čaše, ne dižući čašu iz tanjira.

Kada je slamka na mestu, sve što treba da uradite je da nežno duvate u slamku, povećavajući pritisak unutar čaše i izazivajući kafu da curi iz nje. Kada se oko čaše stvori lokva, samo koristite slamku da pijuckate tečnost. Zatim samo ponovite postupak onoliko puta koliko je potrebno. Na ovaj način kafa ostaje topla duže vreme, pišu zanimljivostidana.com.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading