Recept PROFESIONALNOG srpskog KUVARA: Ukiselite KUPUS uz ove mini trikove i potrajaće vam sve do LETA, neće se POKVARITI

Lana Vidović Vesti 02.10.2022 10:15 1

Ako ste primetili da počinje da se kvari, pratite ove korake i sačuvaćete svaku glavicu kupusa

Recept PROFESIONALNOG srpskog KUVARA: Ukiselite KUPUS uz ove mini trikove i potrajaće vam sve do LETA, neće se POKVARITI

Shutterstock

 

Slobodan Petrović je dugogodišnji profesionalni beogradski kuvar, koji nam je dao par korisnih saveta kad je najbolje vreme da se ukiseli kupus i kako da traje sve do leta a da se ne pokvari.

- Idealno vreme da se ukiseli kupus je kraj jeseni/početak zime. Da bi se kupus ukiselio, odnosno za proces fermentacije temperatura u prostoriji bi trebalo da bude oko 20 stepeni. Kada se ukiseli, temperatura treba da bude oko 10-15 stepeni, da bi se proces fermentacije zaustavi.

Slobodan je objasnio kakav treba da budu odnos kupusa i soli.

- Odnos kupusa i soli u mom slučaju je oko 3 do 3,5%. Odnosno, na 100 kg kupusa(toliko obično staje u bure od 200l) ide oko 3 do 3,5 kg soli.  Nema nikakvih dodatnih začina. Kupus, so i voda.

Procedura kiseljenja kupusa:

- Kupus obično ostavim dan-dva da odstoji, da otpusti višak vode. Tada se očiste spoljni listovi, izdubi koren i ređa u burad. U izdubljeni deo se sipa so. Kada se bure napuni, zatvori se i naliva tek sutradan. Prilikom nalivanja se dodaje i preostala količina soli koja je rastopljena u vodi. Kada posle nekoliko dana kupus počne da se oseća, treba pretakati vodu. Ispuštanjem vode na ventilu izbacujemo vodu i so koja se taloži na dnu bureta. Zatim se ta voda vraća u bure. To se radi nekoliko dana svaki dan, a kasnije na 2-3 dana, pa sve ređe. Kupus treba sve vreme da je pritisnut da bi ostao pod vodom. Ako se kupus ukiseli, a temperatura u prostoriji i dalje bude previsoka, dodaje se vinobran da bi zaustavio proces fermentacije -  objasnio je Slobodan za Naj ženu.

Preporuka:

- Bure treba da stoji u prostoru u kojem je odgovarajuća temperatura, a bez sunčeve svetlosti, najbolje u podrumu. Koliko treba da stoji, direktno zavisi od temperature. Ukoliko je previše hladno, više vremena treba da se fermentiše. 

U kakvom buretu je najbolje kiseliti kupus?

- Koristio sam samo plastično bure, tako da ne znam da li je bolje ako je od drveta ili nekog drugog materijala. Drvo i ostali materijali prirodnog porekla su svakako zabranjeni u kuhinjama otkako je uveden HACCP standard u Srbiji.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Dejo
02.10.2022 11:49

Majstore nekad biljudi kiselili kupus u hrastovoj kaci.Raso iz te kace bi bio zut kvalitetan kao vino.Plastiku i drvo porediti smijesno.Danas je najevtinije kupiti plasticno bure ,a i radi pomjeranja lako je pranje takodje to je prednost plastike .Kvalitet na strani prirode ,odnosno drveta.