Zaboravite na dosadno MEŠANJE: Napravite DŽEM od šljiva u rerni, evo i kako!

K.Ć. Vesti 03.10.2022 14:16 0

Oktobar je mesec u kome još uvek imamo šljive

Zaboravite na dosadno MEŠANJE: Napravite DŽEM od šljiva u rerni, evo i kako!

Shutterstock/Džem od šljiva

Od njih je dobro pripremiti džem koji ćemo konzumirati tokom zime. Nema lepšeg doručka od hleba, margarina, džema i mleka.

Džem obično kuvamo u velikom loncu. Dodamo malu količinu vode, tako da moramo često mešati. Zbog toga želimo da vas upoznamo sa jednostavnijim načinom koji ne zahteva od nas mešanje. Isti džem možemo napraviti i u rerni.

Međutim, pre nego što pređemo na bilo šta drugo, prvo moramo pripremiti same plodove. U tu svrhu operite šljive u hladnoj vodi, a zatim ih pažljivo pregledajte. Za džem ne možemo koristiti voće koje je počelo da se kvari ili je jako oštećeno.

Takođe moramo ukloniti peteljke i koštice. Da biste uklonili košticu, možete prepoloviti šljivu

U receptu ćemo napraviti džem od jednog kilograma šljiva. Međutim, vrlo je lako povećati količinu sastojaka tako što ćemo ih pomnožiti sa brojem kilograma voća koje želimo da upotrebimo.

Pasterizujte ZIMNICU u RERNI: Zaboravite na LONAC pun vode, naučite ovaj trik i jednostavno stavite tegle na tepsiju

Sastojci

  • 1 kg šljiva
  • 100 g šećera
  • 1 kašika balzamičnog sirćeta
  • 1 kašika cimeta
  • nekoliko karanfilića

Priprema

Pripremljene šljive stavite u posudu za rernu. Dodajte ostale sastojke i promešajte sadržaj. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sat vremena.

Baka Desin tradicionalni recept za PINĐUR: Lepši od ajvara, najukusnija zimnica od paradajza i paprike

Nakon ovog vremena napravite rupu u foliji, ocedite sok, a zatim skinite celu foliju. Stavite džem u rernu zagrejanu na 180 stepeni Celzijusa. Pecite 3,5 sata

Nakon ovog vremena izvadite posudu i izmiksajte džem ili ga izgnječite kao pire krompir. Ponovo stavite u rernu na 10 minuta, pa prebacite u prethodno opečene tegle, zavrnite i stavite naopačke.

Komentari (0)
Loading