Da vam TESTO uvek ispadne savršeno: Evo koliko kvasca se TAČNO stavlja da HLEB bude okolo HRSKAV, a unutra mekan kao duša

Lana Vidović Vesti 22.02.2022 09:43 0

Nema ništa lepše od mirisa tek ispečenog domaćeg hleba, sa hrskavom koricom i mekom sredinom. Ali da bismo pojeli ukusan hleb, pre toga moramo da ga umesimo

Da vam TESTO uvek ispadne savršeno: Evo koliko kvasca se TAČNO stavlja da HLEB bude okolo HRSKAV, a unutra mekan kao duša

Shutterstock

 

Jedna od tajni ukusnog hleba je da se moramo pridržavati tačnog odnosa namirnica, kako bi rezultat bio siguran i očekivan.

Početnici koji po prvi put probaju da umese hleb često se pitaju koliko tačno kvasca treba da se stavi. Količina kvasca zavisi od njegovog oblika, ali i količine brašna koju ćete upotrebiti.

Za odličan rezultat na 1 kg brašna se stavlja 42 g svežeg kvasca, koji se prethodno aktivira u malo tople vode ili mleka. To je kocka svežeg kvasca.

U slučaju da nemate sveži kvasac, možete koristiti i suvi, a u tom slučaju na 1 kg brašna se stavlja oko 20 g suvog kvasca ili 2 kesice.

Po želji, suvi kvasac možete promešati sa malo toplog mleka i na taj način ga aktivirati, a možete ga direktno umesiti u brašno kod pripremanja hleba ili pogače.

Komentari (0)
Loading