Najbolji RECEPT za domaće MEDENJAKE: Slatkiš koji se brzo pojede će postati OMILJEN na vašoj trpezi

Vesti 18.11.2022 18:03 0

Donosimo vam recept za domaće medenjake.

Najbolji RECEPT za domaće MEDENJAKE: Slatkiš koji se brzo pojede će postati OMILJEN na vašoj trpezi

Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 140 g šećera u prahu
  • 60 g maslaca
  • 2 jaja
  • 2 kašike meda
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica mlevenih začina (karafinlić/klinčić, anis i cimet)

 

Priprema

Sjediniti sve suve sastojke: brašno (možete koristiti bilo koje brašno, može da se pomeša belo meko, tip 400 i integralno, pola-pola), šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine. Polako izmešati i prosejati.

Pažljivo otopiti na najnižoj temperaturi med i maslac. Prohladiti.

Posebno žicom malo umutiti jaja, dodati rastopljen maslac i med, pa sve zajedno umešati u suve sastojke. Zamesiti glatko testo.

Kada je testo glatko, uviti ga u providnu foliju i ostaviti na hladno mesto, najbolje u frižideru i to minimum dva dana.

Posle najmanje dva dana izvaditi ga iz folije da se malo opusti na sobnoj temperaturi, razvući ga oklagijom na 5-6 mm (to ćete najbolje sami oceniti, u svakom slučaju ne treba da bude debelo, jer testo naraste, a ako je predebelo izgubi svou formu i oblik). Raznim modlama za kolače vaditi oblike, poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. I sada dolazi opet odokativna metoda, koliko peći i na kojoj temperaturi. Sami možete oceniti zavisno od šporeta, tako što ćete probati sa jednim. Medenjaci moraju biti fini i rumeni, a veoma brzo izgore, zato pažljivo. U svakom slučaju potrebno im je kratko vreme pečenja. Pazite ih.

Pečene prebacite na rešetku da se ohlade. Možete ih ukrasiti sa umućenim prah šećerom, nekoliko kapi limunuvog soka i vrućom vodom. Takvom se brzinom pojedu da se ne vredi mučiti. Ohlađene sačuvajte, ako uspete, u dobro zatvorenoj posudi.

Napomena: Ukoliko vam se testo mnogo lepi za ruke, slobodno dodajte još malo brašna, ali malo i postepeno, jer zavisi kolike su te kašike meda bile, a zavisi i od samog brašna, kvaliteta, granulacije, svežine.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading