Zaobiđite MIGRENU zdravim navikama: Ovih PET namirnica EFIKASNO rešavaju problem!

Najžena Vesti 12.11.2021 08:45 0

Bez obzira na to od kakve vrste glavobolje patite, hrana vam može pomoći da ublažite ovaj simptom, a pojedine namirnice deluju i kao preventiva kod osoba koje su sklone migrenskoj glavobolji

Zaobiđite MIGRENU zdravim navikama: Ovih PET namirnica EFIKASNO rešavaju problem!

Shutterstock

Dok nekome spisak simptoma koji uključuje osećaj lupanja u glavi, preosetljivost na svetlost, mirise, zvukove i intenzivnu mučninu zvuči kao scenario horor filma, za nekoga je to dobro poznata stvarnost koju sa sobom nose migrene.


Mnogi pribegavaju lekovima, mnogi koji su u prilici ostanu u krevetu dok migrena ne prođe, a stručnjaci kažu da bi se pre svega trebalo okrenuti mudrijem izboru namirnica.


- Hrana je prvi lek - kaže dr Vin Braun iz Bolnice Wake Forest Baptist Health u Severnoj Karolini.

Kad pokušavate da se oslobodite migrene, šta jedete i kada jedete pravi veliku razliku.

Banane

Ako osećate da počinje napad migrene ili hipoglikemija, umesto prerađene hrane poput slatkiša, bolja je ideja okrenuti se bananama, veruju stručnjaci. Njihova tajna je u tome što brzo pružaju obilje energije i sadrže dosta magnezijuma, koji deluje blagotvorno kod ljudi koje muči glavobolja.

Pored toga, čak 74 odsto banane čini voda, pa je ona sjajna i za hidrataciju organizma.

Semenke

S obzirom na to da je manjak magnezijuma jedan od najčešćih nutritivnih izazivača tzv. klaster glavobolja, nadoknada ovog minerala je obavezna, a on se u ogromnoj meri može naći čia semenkama, semenu bundeve i lana.
Pored toga, bundevine semenke obiluju vlaknima, koje sprečavaju konstipaciju koja ponekad prati migrenu.

Biljni čajevi

Uz to što čaj hidrira, ako pažljivo birate biljku možete ublažiti simptome migrene. Recimo, nana je poznata po olakšanju pritiska u predelu sinusa, što je čest simptom sinusne glavobolje, a čaj od nane pomoći će i kada se inhalira i kada se pije. Jedno istraživanje čiji su rezultati 2019. godine objavljeni u naučnom listu "Međunarodni žurnal preventivne medicine" pokazalo je da je ukapavanje samo jedne kapi razblaženog ulja peperminta u nos dovoljno da se intenzitet migrenske glavobolje smanji za 42 odsto.


Uz to, postoje dokazi da je čaj od đumbira efikasan u tretiranju tenzione glavobolje.

Čokolada

Ukoliko vas glava boli jer smanjujete ili potpuno izbacujete kafu, jedite više čokolade.
Kompanija ConsumerLab sprovela je nezavisno istraživanje u kojem je utvrđeno da većina tamnih čokolada u oko 45 grama ima 40-50 mg kofeina, koliko i šolja zelenog čaja ili pola šolje kafe.


Uz to, crna čokolada je bogat izvor magnezijuma.

Pečurke

U pojedinim slučajevima, do glavobolje dolazi kod slabije apsorpcije u crevima, pri čemu može da pomogne riboflavin, poznat još kao vitamin B2. Njega najviše ima u pečurkama, potom u koštunjavom voću, kinoi i jajima, a on deluje i kao prevencija glavobolja povezanih s migrenom.

Komentari (0)
Loading