TRIK koji svaka KUVARICA treba da zna: Stavite drvenu VARJAČU na lonac i gledajte MAGIJU!

Vesti 18.11.2021 16:11 0

Da li vam je dosta pare i opekotina tokom kuvanja? Supa koja ključa iz lonca je najgora kletva svakog ljubitelja domaće kuhinje

TRIK koji svaka KUVARICA treba da zna: Stavite drvenu VARJAČU na lonac i gledajte MAGIJU!

Shutterstock

Ispostavilo se da je tokom kuvanja dovoljno uraditi jednu jednostavnu stvar. Pored toga, kod kuće imate sve što vam je potrebno!

Ukusna i aromatična supa ili običan bareni krompir su najčešća jela. Međutim, kada voda proključa, na njoj se pojavljuju mehurići i na kraju ceo špored bude isprskan, a i naše ruke.

U JEDNOJ STVARI NAJVIŠE POMAŽE Čaj od ove JEFTINE biljke očistiće vaš organizam

Čak i najveštiji domaći kuvari ne uspevaju sa ključalom vodom koja se prelije preko šerpe. Nažalost, ispiranje zagorele tečnosti (posebno kada se kuvaju proizvodi od skroba) nije zadovoljstvo, već neprijatna i zamorna dužnost.

Zašto neke namirnice stvaraju veće plikove prilikom kuvanja?

Prilikom kuvanja nema čiste vode i razne materije ulaze u vodu u zavisnosti od vrste proizvoda koji se termički obrađuje. Kada kuvate hranu koja sadrži skrob - kao što su krompir, testenina ili pasulj - vodeni plikovi se povećavaju. Sve je to zbog svojstva skroba koje uzrokuje da se drži zajedno i da stvara više pene kada se kuva.

Stavite drvenu kašiku na lonac

Stavite drvenu varjaču na lonac i gledajte magiju. Važno je da ona bude veća od lonca i da može da leži na njegovim ivicama.

Kako funkcioniše ovaj trik?

Drvena kašika je vodoodbojni (tj. hidrofobni) predmet, kada ga vrela voda dodirne, mehurići će pucati, ali ne i prskati. To je zato što su mehurići iznutra ispunjeni vodenom parom, a varjača će to da upije.

Ne možete koristiti metalnu kutlaču jer je temperatura podjednako važan faktor. Kada se varjača previše zagreje i njena temperatura pređe 100 stepeni Celzijusa, trik neće uspeti. Zato je drveni kuhinjski pribor najbolji.

Ako se varjača ostavi na loncu veoma dugo, može se zagrejati do granične temperature, a pametna metoda mehurića će prestati da funkcioniše.  Potrebno je samo da je zamenite ili malo da sklonite da se ohladi.

Zapamtite da vaša varjača može da se deformiše ili ispupči tokom vremena zbog izlaganja toploti i vlazi. Ovo je prirodni fenomen kada drvo dođe u kontakt sa vlagom. Na sreću, postoji i način - dobro je imati više od jedne drvene kašike u kuhinji.

Komentari (0)
Loading