Pikantno i interesantno: Krem supa od šargarepe i đumbira, ručak "na kašiku"

Vesti 22.10.2021 15:50 0

Savršena čorbica, ili krem supa od šargarepe. Naravno pod uslovom da volite šargarepu. I pod uslovom da volite đumbir.

Pikantno i interesantno: Krem supa od šargarepe i đumbira, ručak "na kašiku"

Shutterstock

Mislim da je najbolja u proleće kada se pojave prve mlade šargarepice, ali ovaj recept uopšte nije vezan za godišnje doba, čorbicu možete praviti tokom cele godine.

Potrebno:

1 kašika putera ili ulja,

5-6 većih šargarepa,
1 -2 mlada crna luka (ili jedna glavica crnog luka),
1 komad svežeg đumbira (veličine palca na ruci),
1 kašika jabukovog sirćeta,
1 vezica peršunovog lista,
so, biber i malo ljute paprike (po ukusu)

Priprema:

Šargarepu i đumbir operite, očistite i naseckajte na kockice, sameljite u blenderu ili narendajte na krupnije rende. Bitno je da đumbir iseckate što sitnije, kako od njega ne bi ostali končići.

U šerpi na ulju ili puteru, kratko propržite sitno iseckan luk i dodajte šargarepu. Sve posolite, pobiberite, sipajte sirće ili sok od limuna i nalijte vodom. Ne treba da sipate mnogo vode, dovoljno je tek toliko da voda prekrije povrće. Kuvajte na laganoj vatri, poklopljeno, dok se šargarepa sasvim skuva. U zavisnosti od toga koliko je stara šargarepa (i koliko ste je sitno iseckali), to može da traje od 15 do 45 minuta, piše "Kuvarancije.com".

Skuvanu šargarepu usitnite u blenderu ili mikserom ili presom za pire krompir. Ispasiranu šargarepu vratite u vodu u kojoj se kuvala, po želji dodajte još začina, iseckan peršunov list i ako treba dodajte malo vode da dobijete gustinu kakvu želite, pustite da provri i servirajte odmah.

Komentari (0)
Loading