PET neverovatnih istina o KESTENU: Podiže imunitet, smanjuje RIZIK od bolesti, a evo ko treba da ga IZBEGAVA da mu se ne bi pogoršalo zdravlje

Vesti 02.12.2021 17:50 0

S jeseni, kesten postaje jedna od najčešćih poslastica i sastojaka u jelima

PET neverovatnih istina o KESTENU: Podiže imunitet, smanjuje RIZIK od bolesti, a evo ko treba da ga IZBEGAVA da mu se ne bi pogoršalo zdravlje

Printscreen

 

Jesen osim što je predivno godišnje doba, koje nam donosi uživanje u magičnim bojama prirode, ona nam svojim plodovima obogaćuje i ishranu, a time i jača organizam.

Sezona opadanja lišća donosi nam plod koji je veoma zdrav i vredan kada su u pitanju hranljive materije, minerali i vitamini. S jeseni, kesten postaje jedna od najčešćih poslastica i sastojaka raznih jela.

Za razliku od ostalih orašastih plodova, kesten sadrži vrlo male količine masti i ulja i ima visoku količinu složenih ugljenih hidrata što mu daje nizak glikemijski indeks.

Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima nam je dobro poznat, ali možda ne znate sve prednosti koje ima po zdravlje:

1. Poboljšava pamćenje

Vitamini B iz kestena pomažu rast crvenih krvnih zrnaca, razlažu ugljene hidrate, proteine i masti, i daju energiju i snagu. Bogati kompleks B vitamina koji se nalazi u kestenu, jača funkcije mozga i pamćenje, i sveukupno poboljšava moždane aktivnosti.

Očuvanju zdravog nervnog sistema doprinosi i kalijum, kojim kesten takođe obiluje

2. Smanjuje rizik od bolesti

Kesten u tragovima sadrži mangan koji se bori protiv slobodnih radikala u telu i smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka. Takođe igra ključnu ulogu u procesu starenja i pomaže u sprečavanju zgrušavanja krvi.

3. Čuva crevni sistem i imunitet

Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje creva što sve zajedno blagotvorno deluje i na imunitet.

4. Reguliše krvni pritisak

Pečeni kesten sadži veoma malo natrijuma, ali zato obiluje kalijumom, pa se smatra korisnim za osobe za hipertenzijom. Tome doprinosi činjenica da ima izraženo diuretičko dejstvo i da doprinosi izbacivanju tečnosti kod osoba koje pate od zadržavanje vode u organizmu.

5.  Izbacuje višak vode

Kesten ima svojstvo da izbacuje vodu iz organizma, pa time pomaže kod bubrežnih i želudačnih tegoba. Pomoći će pri cirkulaciji i protoku hrane kroz creva, kao i vode.

Komentari (0)
Loading