Recept za palačinke: Kako napraviti smesu bez glutena? Veoma je jednostavno

Vesti 24.02.2022 22:40 0

Tradicionalne palačinke su mešavina pšeničnog brašna, mleka, vode i jaja

Recept za palačinke: Kako napraviti smesu bez glutena? Veoma je jednostavno

Pixbay/RitaE

Palačinke su omiljena poslastica većini ljudi. Ovo je jednostavan recept za smesu bez glutena.

Srećom, ukusne palačinke možete praviti koristeći gotovo svako brašno. Jer svi zaslužuju ukusnu poslasticu, desert ili subotnji doručak! Pogledajte kako se to radi.

Tradicionalne palačinke su mešavina pšeničnog brašna, mleka, vode i jaja. Ali kada dođe do eliminacione dijete: bez glutena, bez laktoze ili bez jaja, trebaju vam dobre zamene. Gluten je vrsta proteina koja se nalazi u određenim zrnima: pšenici, pirini, ječmu, raži. Gluten je lepljiv i deluje kao vezivo u klasičnim kolačima i daje testu fleksibilnost.

Smesa za palačinke

Brašna bez glutena su:

  • Kukuruz
  • Proso
  • Pirinač
  • Heljda
  • Slanutak

 

Ovas prirodno ne sadrži gluten, ali nažalost često raste blizu pšenice, što može prouzrokovati kontaminaciju zrna. Ako volite ovseno brašno, potražite ono bez glutena, iz kontrolisanih useva. Nemate ovseno brašno, ali imate žitarice? Sameljite. Tako ćete jeftino dobiti brašno. Na isti način možete da se ponašate i prema prosu i stvarate proso.

Testo za palačinke: Šta umesto pšeničnog brašna? Najjednostavniji recepti

Potrebno vam je

  • 50 g kukuruznog brašna
  • 50 g pirinčanog brašna
  • Kašika krompirovog brašna
  • 2 jaja
  • 150ml mleka

 

Priprema:

Pomešate kukuruzno i pirinčano brašno, dodajte kašiku krompirovog brašna i prstohvat soli, mešajte. Ubacite 2 jaja i dodajte 150 ml mleka, malo biljnog napitka ili vode. Izblendajte i ostavite sa strane 30 minuta. Zatim ispržite tanke palačinke.

Da li volite nežne ukuse?

Probajte pirinčane palačinke. Da biste ih pripremili, uzmite čašu zrna pirinča, isperite ih pod mlazom vode. Prelite zrna sa 2 šolje hladne vode i stavite u frižider preko noći. Ujutro iscedite vodu, ponovo isperite pirinač u situ, stavite zrna u blender, stavite kašiku krompirovog brašna, prstohvat soli i sipajte čašu vode. Ako je masa pregusta dodajte još malo vode.

Nakon što pripremite masu, pokrijte posudu i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta. Zahvaljujući tome, skrob se temeljno hidrira, čineći palačinke mekanim i elastičnim. 

Zatim posegnite za tiganjem. Ne bi trebalo da bude prevelik. Nakon što se tiganj jako zagreje, premažite ga uljem, istrljajte papirnim ubrusom i smanjite ringlu na srednju jačinu. Sipajte testo i ispržite palačinke.  

Prijatno!

Komentari (0)
Loading