Najzdraviji DORUČAK naših baka: Ima je SVUDA, jele su je SVAKI DAN, poseduje ANTIOKSIDANSE i oporavlja organizam

Vesti 18.04.2022 08:22 0

Sadrže minerale, vitamine, različita organska jedinjenja, uključujući mangan, bakar, magnezijum, fosfor, vitamine B-kompleksa, dijetetska vlakna i antioksidante

Najzdraviji DORUČAK naših baka: Ima je SVUDA, jele su je SVAKI DAN, poseduje ANTIOKSIDANSE i oporavlja organizam

Shutterstock

 

Doručak naših predaka, od pre 5-6 vekova, sastojao se od supa i kaša (na vodi ili sa malkice mleka) od raži, ovasa, ječma. U "supu" se dodavala poneka mirišljava biljka kao začin, a za praznik bi se ubacio i po komad mesa.

Izgleda da se polako vraćamo korenoma jer je sve manje onih za koje je  dlazak u pekaru po burek, hleb ili pecivo popularan je način da se doručkuje. Prema rečima lekara, ne može da se porekne da je ukus dobrog peciva primamljiv, ražane pahuljice predstavljaju podjednako ukusnu, a pre svega najzdraviju žitaricu.

Velika prednost ražanih pahuljica u odnosu na peciva, koja na stomak znaju da padnu teško “kao cigla”, je nalet energije koju ti donose nakon što ih pojedeš.

Reč je o ražanim pahuljicama. Sve zdravstvene prednosti ove žitarice potiču iz njenog bogatog sastava. Raž sadrže minerale, vitamine, različita organska jedinjenja, uključujući mangan, bakar, magnezijum, fosfor, vitamine B-kompleksa, dijetetska vlakna i antioksidante. Zašto su ražane pahiljice korisne?

Za kamen u žuči

Nedavna istraživanja pokazala su da raž sadrži važan element koji pomaže u smanjenju stvaranja kamenja u žuči. Vlakna kojima ova namirnica obiluje imaju neverovatno blagotvorno dejstvo na probavu. Naučnici ističu da upravo ova osobina pomaže da se smanji količina žučnih kiselina, koje su glavni uzrok nastanka kamenja. Osim toga, zbog velike količine dijetetskih vlakana, raž takođe blagotvorno deluje na creva tako i što ublažava bolove u stomaku i grčeve, a smanjuje i rizik od  pojave obiljnijih gastrointestinalnih oboljenja.

Za kontrolu dijabetesa

Veliki skokovi šećera u krvi mogu da budu opasni i da uzrokuju dijabetički šok. Pošto se raž ne razgrađuje brzo u digestivnom traktu, ima pozitivan efekat na nivo glukoze u telu, smatraju istraživači. Osim toga, ove žitarice pomažu pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Osim što ublažavaju bolove u stomaku i sprečavaju grčeve, ispostavilo se i da smanjuju rizik od pojave čireva.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading