Posni, sitni KOLAČI za ĐURĐEVDAN: Deset savršenih štanglica i bombica oko kojih će se gosti OTIMATI!

Željka Tucović Vesti 05.05.2022 11:16 0

Do Svetog Nikole ostalo je samo tri dana. Ako je baš ovo vaša slava, a još niste počele sa pripremom kolača, evo nekih ideja od kojih će vam voda poći na usta

Posni, sitni KOLAČI  za ĐURĐEVDAN: Deset savršenih štanglica i bombica oko kojih će se gosti OTIMATI!

shutter/youtubeprintscreen/ilustracija

1. Kokos bajadera

Printscreen/Youtube

 

Sastojci:

  • 300 g šećera
  • 200 ml vode
  • 250 g margarina
  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g kokosa

Za glazuru:

  • 100 g posne čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema: 

Šećer i vodu stavite u šerpicu i kad provri prokuvate  još tri do četiri  minuta. Dodate  margarin i mešate dok se ne rastopi. Zatim dodate mleveni keks i kokos i sve dobro promešate. Smesu potom izlijete  u pleh obložen folijom i ostavite da se stegne. 

Istopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte bajaderu, pa kad se stegne isečete  na štanglice. Bajaderu možete preliti i belim fondanom napravljenim od prah šećera i malo vode.

2. Posne kuglice sa bananom i jagodama prelivene čokoladom

Sastojci: 

  • 300 g šećera
  • 200 g zamrznutih jagoda
  • 250 g margarina
  • 400 g mlevenog posnog keksa
  •  banana
  • sok od ananasa
  • 100 g crne čokolade
  • 3 kašike ulja

    Shutterstock

     

    Priprema:

U blenderu umutite bananu i jagode. Margarin istopite, pomešate sa keksom, voćem i šećerom. Dodajete sok od ananasa dok se ne napravi kompaktna masa. Istopite na pari čokoladu sa uljem. Kuglice oblikujete ručno i ubacujete u čokoladu. Ostavite par sati da se ohladi u frižideru.

3. Posne puslice od čokolade i ratluka

Printscreen/Youtube

 

Sastojci:

  • 100 g prah šećera
  • 100 gr ratluka
  • 2 rebra čokolade za kuvanje
  • 100 gr seckanih lešnika
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Šećer prelijte sa 50 ml vode i stavite ga na plotnu. Kad prokuva, kuvate ga na blagoj vatri pet minuta,dodate iseckan ratluk, čokoladu i vanilin šećer. Mešajte na laganoj vatri, pa kad se ratluk otopi dodajte seckane lešnike.Ređajte puslice u podmazan pleh i ostavite ih da se osuše. Najlepše će biti, ako ih stavite u papirne korpice.

Ratluk iseckajte sitnije da se brže rastopi, a možete da koristite i beli i roze ratluk.

4. Čoko urme

Sastojci:

  • 25 – 30 svežih urmi, očišćenih od koštica
  •  50 g pečenih mlevenih lešnika
  •  50 g mlevenih oraha
  • sok jedne pomorandže.

Glazura:

  • 40g posne čokolade
  • 2 kašike ulja 

    Shutterstock

     

     

Priprema: 

Sjediniti mlevene orahe i lešnike sa sokom od pomorandže. Puniti urme tom smesom. Uvaljati svaku urmu u glazuru i ohladiti u frižderu.

5. Oblanda sa smokvama

Shutterstock

 

Sastojci:

  • 250 gr šećera
  • 250 gr mlevenih smokvi
  • 250 gr seckanih oraha
  • 1 veliki list oblande
  • voda

Priprema:

Šećer pomešati sa 1,5 decilitara vode. kad provri špinovati oko pet minuta. U smesu ubaciti orahe sečene po dužini i smokve i vruće premazati preko lista oblande. Nakon toga preklapati drugim listovima i ostaviti da se stegne.

6. Posne štanglice sa jagodama

Printscreen/Youtube

 

Sastojci:

  • 1l gustog soka od jagode
  • 500gr posnog keksa
  • 4 pudinga od jagode
  • 1 margarin
  • 150gr čokolade

 

 

Priprema:

Odvojiti malo soka od litre, a ostatak staviti da proključa. U odvojeni sok umutiti puding. Možete dodati i 3-4 kašike šećera.Kada sok proključa stavite puding i promešajte. Ostaviti da se fil ohladi, pa umutiti margarin, pa dodati mlak fil. Mutiti dok se smjesa ne sjedini.Keks umakati u čaj ili kafu i slagati na tacnu. Slagati-keks, fil, keks fil. Možete staviti i tri reda keksa. Bitno je da fil bude na vrhu. Otopiti čokoladu sa 4 kašike ulja i preliti preko kolača. Ostavite kolač preko noći, pa isecite.

7. Kuglice od šargarepe i pomorandže

Shutterstock

 

Sastojci: 

  • 1 kg očišćene i sitno izrendane  šargarepe
  • 500 g šećera
  • 200 ml vode
  • sok od jednog limuna
  • sok od pola pomorandže
  • 100 g kandiranih korica pomorandže
  • kristal šećer za valjanje kuglica

Priprema:

Ušpinovati šećer - u veću šerpu sipati 500 g šećera i 200 ml vode, kuvati do vrenja pa još pet minuta.Dodati šargarepu, sok od jednog limuna, sok od pola pomorandže i 100 g kandiranih korica pomorandže. Kuvati na srednjoj  temperaturi dok ne uvri sva tečnost, a šargarepa postane sasvim meka, mešajući povremeno. Ovo proces moe da traje i ;itavih sat vremena. Skloniti potom  sa ringle i ostavite da se malo ohladi,pa smesu ispasirajte u blenderu ili električnoj seckalici. Od te smese vlažnim rukama potrebno je oblikovati loptice, ređati na veliki poslužavnik i ostaviti da se suše na vazduhu par sati. Zatim svaku kuglicu dobro uvaljati u kristal šećer, pa opet ostaviti da se suše, na hladnom mestu, dva-tri dana.

8. Posni minjoni

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 1 dl vode
  • 120 g margarina
  • 200 g mlevenog posnog keksa 200 g mlevenih oraha
  • 300 g šećera u prahu
  • malo vode
  • posna čokolada

    Printscreen/Youtube

     

    Priprema:

Ušpinujte šećer s vodom, pa dodajte margarin. Kad se margarin istopi dodajte keks i orahe, izmešajte pa umesite rukom i prebacite na tacnu obloženu pek-papirom. Razvucite na oko 1-1,5 cm debljine i ostavite u frižider da se stegne. Kada se stegne prelijte fondanom koji ste napravili od od šećera u prahu i vrlo malo vode i posnom čokoladom koju ste prethodno istopili. Fondan treba da bude gust. Ostavite da se dobro stegne, ukrasite po želji i secite na kockice. Prvo isecite kockice pa ih onda prelivajte fondanom, kako bi bili prekriveni glazurom sa svih strana.

9. Posne kocke sa borovnicama

Shutterstock

 

 

  • kisela voda 3 dl
  • ulje 1,5 dl
  • limun sok 1
  • smedji šećer 200 grama
  • pračak za pecivo 1 ksica
  • mleveni djumbir na vrh kaš
  • brašna 400 grama
  • borovnica 100 grama
  • za sirup
  • 100 grama borovnica
  • 100 grama smedjeg še
  • 2 dl vode
  • posne bele čokolade 200 grama
  • ulja 3 kašike

Priprema:

Uzeti dublju posudu, sipati šećer i kiselu vodu, mutiti dok se šećer otopi, zatim dodati sok od limuna i ulje, djumbir, još malo promešati pa lagano dodati brašno kome ste dodali prašak za pecivo. Pleh veličine 30x20 prekriti pek papirom i razliti dobijenu masu. Možete koristiti i borovnice iz zamrzivača ako nije vreme za sveže borovnice. Preko testa pospite borovnice. Uključite rernu na 200 stepeni, stavite pleh, posle 10 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 10-15 minuta, sve zavisi od rerne. Probajte čačkalicom da li je testo pečeno. Dok se kolač peče stavite da se kuva sirup. Dovoljno je samo 5 minuta da vri. Sklonite sa vatre da se ohladi. Pečen topao kolač prelijte ohladjenim sirupom. Čokoladu otopite uz dodatak ulja i prelijte preko kolača. Kada se čokolada stegne, secite kocke i sladite se.

10. Kolač od badema

Youtube/screenshot/mirror.co.uk

 

Sastojci: 

  • 500 g brašna
  • 375 g margarina
  • 250 g mlevenih badema
  • 185 g šećera
  • 1 dl vode
  • aroma vanile,
  • 50 g listića badema
  • džem od kajsija ili breskve

Priprema:

Umutite margarin i šećer, dodajte brašno, mlevene bademe, aromu vanile i vodu.Umesite testo, pa ga razvijte oklagijom na debljinu od oko pola centimetra. Modlom vadite I pravite kružiće.Iz polovine kružića manjom modlom izvadite sredinu, premažite ih vodom i pospite listićima badema. Pecite na 180 stepeni 20 minuta.Prohlađene kolutiće namažite džemom od kajsija i spojite sa drugom polovinom.

Komentari (0)
Loading