Ovakvih nema NI U PEKARI: Domaće POGAČICE SA SIROM, unutra mekane, spolja savršeno hrskave!

Najžena Vesti 30.07.2021 19:00 0

Ovo je sjajno jelo za početak dana ili za večeru uz jogurt

Ovakvih nema NI U PEKARI: Domaće POGAČICE SA SIROM, unutra mekane, spolja savršeno hrskave!

Printscreen/Youtube/DomaćiRecepti

Bez čekanja da naraste kvasac, bez čekanja da nakisne testo, tri puta brže do savršenog lisnatog testa i izvanrednih pogačica sa sirom!

Sastojci:

  • 300 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 250 gr margarina
  • 500 gr sitnog sira
  • 1 kg brašna
  • 1 žumance ( opciono )

 

Priprema: 

- U toplo mleko dodati toplu vodu i izmrviti kvasac, dodati šećer pa sve izmešati.

- Dodati pola mere brašna od ukupne količine, so, skoro svo ulje ( ostavite 2 kašike ) i 2 pune kašike sira.

- Izmešati sve, pa postepeno dodavati brašno da se umesi testo. Testo bi trebalo da bude ni pretvrdo ni premekano, ali ni da se lepi za ruke.

- Kada umesite testo prelijte ga sa one dve kašike ulja sto su preostale, pa opet izmesite i ostavite dok pripremite sir i margarin.

- Izaberite sitan sir po vašem ukusu. 

- Odmah razvlačite testo, što veće i što tanje u pravougaonik ili kvadrat.

- Na pola narendajte pola margarina pa preklopite.

 - Zatim opet na pola narendajte preostao margarin pa opet preklopite.

- Razvucite opet testo i preklopite sa leve strane na desnu na 1/3 pa desnu stranu preko leve na trećinu ( video ).

 -Pa dobijenu traku isto na tri dela.

- Pritiskajući oklagijom, ne valjajući razvlačite u početku testo.

- Pritiskamo oklagijom, ne valjamo da nam margarin ne bi cureo.

- Posle valjamo, kada se testo razvuće dovoljno da oklagijom se samo jos malo razvuce.

- Na pola testa nanesite sir i rasporedite.

- Preklopite testo, odsecite tanko ivice i onda secite u kvadrate ili pravougaonike, manje ili veće, po želji i slažite u poljune pleh.

- Premažite žumancetom i posolite još malo pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

- Pogačice neka  odstoje dok se rerna ne ugreje.

 -Pečenje može biti različito od našeg u zavisnosti od rerne kakvu imate, u proseku ovaj recept zahteva 20ak minuta termičke obrade.

Prijatno!

Komentari (0)
Loading