Kad poželiš činiju PUNU ZDRAVLJA I ENERGIJE uzmi čuvenu BUDINU POSUDU i ODUŠEVI SVOJA ČULA

Vesti 09.08.2021 16:55 0

Poslednjih godina internet, pogotovo društvene mreže poput Pinteresta i Instagrama, ali i knjige pune su sličica šareniša u činijama koje deluju toliko primamljivo, čak i ako niste baš žustri pobornik zdrave ishrane.. U pitanju su Budine činije.

Kad poželiš činiju PUNU ZDRAVLJA I ENERGIJE uzmi čuvenu BUDINU POSUDU i ODUŠEVI SVOJA ČULA

unsplash.com

Postoje različite legende o tome kako su nastale čuvene Budine činije pune svežeg i prepečenog povrća, ukusnih semenki i ulja u savršenoj simbiozi od koje može samo da vam krene voda na usta.

Jedna od najrađe prepričavanih je da je prvi Buda koji nije nimalo izgledom podsećao na zaobljenog Budu kakvim ga prikazuju današnje statue, uvek i svuda nosio svoju praznu činiju sa sobom, a ljudi bi mu kako je prolazio kroz selo davali ko je šta imao kao obrok.

Kad poželiš činiju PUNU ZDRAVLJA I ENERGIJE uzmi čuvenu BUDINU POSUDU i ODUŠEVI SVOJA ČULA

unsplash.com

 

 

Naravno govorimo o vremenima kada nije bilo prarađene jeftine hrane već je bila u pitanju čista, sirova jednostavna hrana uz eventualni kari i kuvani pirinač.

Dakle šta je danas potrebno za jednu finu ukusnu Budinu činiju?

Pa, stvar je u tome što možete sami da napravite svoju kombinaciju u zavisnosti od onoga što volite.

Trebalo bi da se pridržavate određenih pravila:

Osnova:

Pirinač, ječam, kinoja, amarant, proso, leblebije

Pečeni/kuvani deo:

Tikvice, šargarepa, patlidžan, brokoli, kelj, zelje, slatki krompir, bundeva, mahune, špargle, cvekla, jaja, kukuruz, paradajz, paprika, pečurke.

Sirovi deo:

Sveži spanać, mladi luk, cvekla, repa, šargarepa spiralno ili na kružiće, tikvica spiralno, zelje, crveno zelje, radič, nar, rotkvica, avokado, krastavci, rukola, klice, đumbir

Marinirani deo:

Rotkvice, cvekla, repa, šargarepa, đumbir i slično.

Posip:

Posip može biti i lagano pečen u tiganju bez masnoće: bademi, orasi, susam, semenke lana, crni susam, koštice bundeve i suncokreta i slično.

Prijatno!

 

Komentari (0)
Loading