"Znači, ovako se umire?!" Mračna strana KRALJICE MODE, Koko je odrasla u SIROTIŠTU, iz društva je izbačena kao ŠPIJUN

Vesti 17.01.2022 12:04 0

O nekim istinama vezanim za život Koko Šanel, još uvek se ćuti

"Znači, ovako se umire?!" Mračna strana KRALJICE MODE, Koko je odrasla u SIROTIŠTU, iz društva je izbačena kao ŠPIJUN

Profimedia

 

Zahvaljujući uvođenju male crne haljine, odela sa zaštitnim znakom i parfema Šanel 5, Koko Šanel je zaslužna za transformaciju umetničkih ukusa za modernu ženu 20. veka, čije ime postaje sinonim za besprekoran osećaj za modu. Poslednjih godina, međutim, dostupnost dokumenata francuske vlade otkrila je da je tajno radila na nacističkoj vojnoj obaveštajnoj službi tokom Drugog svetskog rata. 

Šanel je odrasla u siromaštvu, ali se probila kroz redove društva do početka Drugog svetskog rata

Rođena je kao Gabrijela Šanel, u siromaštvu 1883. godine. 

Otac joj je bio pijanica i skitnica, a majka služavka krhkog zdravlja koja je mnogo radila i sve mu praštala. Kada je umrla, Gabrijeli je bilo samo pet godina. Nesposoban da se stara o tri ćerke, otac ih odvodi u manastirsko sirotište i zauvek nestaje.

Koko se nadala da će tata doći po nju i o tome je stalno pričala drugim devojčicama iz sirotišta. One su joj se rugale: "Glupačo! On se nikad neće vratiti".

Gabrijela je prebrodila svoje teške početke kako bi predstavila svoju žensku vizionarsku odeću do Prvog svetskog rata. Njena borba za egzistenciju gurnula je u red najmoćnijih i najuticajnijih ličnosti Evrope. Zajedno sa druženjem sa umetničkim svetiljkama poput Pabla Pikasa, sprijateljila se sa Vinsentom Čerčilom. Šanelin istaknuti položaj i veze pomogli su joj da povrati kontrolu nad svojim životom u ključnom trenutku, pošto su se snage Adolfa Hitlera počele približavati nemačkim susedima krajem 1930 -ih.

 

 

Zabavljala sa oficirom nemačke tajne obaveštajne službe

Nakon što su nacisti zauzeli Pariz 1940. godine, Šanel se svidela baronu Hansu, oficiru u nemačkoj vojnoj obaveštajnoj službi. Njihova romansa omogućila je Šanel da se preseli u udoban stambeni prostor u pariskom hotelu Ritz, koji se tada udvostručio kao nemačko sedište, i držala je čvrsto ukorenjenu u visoko društvo, koje su takođe infiltrirali nemački oficiri. Čerčilovi odnosi sa Hansom takođe su joj omogućili da se bavi važnim ličnim poslovnim interesima: Od 1924. godine, kada je jevrejska porodica Vertheimer podržala pokretanje njene parfemske linije u zamenu za većinu profita, modna maven je nastojala da ponovo pregovara o stvarima pod povoljnijim uslovima.

 

 

Šanel je postala Abvehrov agent 1941. godine

Hans je svoju ljubavnicu upoznao sa drugim istaknutim agentom Abvehra. Negde 1941. godine, Šanel je registrovana kao agent F-7124, sa kodnim imenom "Vestminster", po svom bivšem plamenu. Zadatak da od kolega u Madridu dobije „političke informacije“, Šanel je sredinom 1941. godine otputovala na nekoliko meseci u španiju poslovno. Postoji zapis o njenoj večeri sa britanskim diplomatom Brajanom Valaceom, tokom koje je ležerno razgovarala o životu u okupiranom Parizu i neprijateljstvu koje su Francuzi i Nemci držali jedni prema drugima.

Izbačena je kao nemački špijun 1944

Negde između kraja 1943. i početka 1944. godine, sa plimom koja se okrenula protiv Nemačke, general Šelenberg iz SS -a Chanel je uhvatio na drugu misiju. Nazvana „Operacija Modelhut“ - na nemačkom za „model šešira“ - trebalo je da iskoristi svoju ličnu vezu sa Čerčilom, sada premijerom Engleske, kako bi prenela da mnogi visoki oficiri SS -a traže prekid krvoprolića. Šanel je dogovorila puštanje Vere Lombardi, njene zajedničke i Čerčilove prijateljice, iz italijanskog zatvora. Sa Hansom su otputovali u Madrid, gde je Lombardi dobio uputstvo da preda pismo Churchillu u britanskoj ambasadi. 
Međutim, ovaj plan je razoren kada je Lombardi proglasio Šanel i njene saradnike kao nemačke špijune.

Na kraju, Šanel nikada nije izdržala posledice zbog svojih ratnih odnosa sa nacistima. Proslavljen povratak u modni svet ostvarila je 1954. godine. Umrla je 1971. godine.

Vreme je pokazalo da to nije bila reciklaža istrošene kreativnosti – bila je to revija za večnost, u koju je otišla 10. januara 1971. Umrla je u pariskom hotelu "Ric", koji se nalazi tačno preko puta njenog prvog butika.

"Znači, ovako se umire", bile su njene poslednje reči.

 

 

Njeni citati

- Ako vas je osvojila lepota neke žene, a ne možete da se setite šta je imala na sebi, znači da je bila idealno odevena.

- Najhrabriji čin je misliti za sebe. Glasno!

- Da bi neko bio nezamenljiv, uvek mora da bude drugačiji.

- Ja ne pravim modu. Ja sam moda.

- Sve dok znate da su muškarci kao deca, znate sve.

- Parfem treba da miriše na ženu!

 

Komentari (0)
Loading