Zbog čega je JAKO VAŽNO da redovno radite PILING LICA

Vesti 23.08.2021 10:10 0

Koža je zaštitni omotač koji je u direktnom kontaktu sa spoljašnjošću tako da je neophodno negovati je na pravi način. Jedan od ključnih koraka nege je piling za lice

Zbog čega je JAKO VAŽNO da redovno radite PILING LICA

unsplash.com

 Reč je o tretmanu zahvaljujući kome se sa površinskog sloja kože uklanjaju mrtve ćelije. Osim što doprinosi boljem izgledu lica, piling se može svrstati u veoma važan deo lične higijene. Redovnim uklanjanjem mrtvih ćelija sprečavamo njihovo ponovno nagomilavanje na površini kože. Ukoliko redovno koristite piling za lice ne samo da ćete detaljno i temeljno očistiti kožu, već ćete je redovno hidrirati što doprinosi svežem izgledu kože.

Zašto je piling lica neophodan za pravilnu negu?

Zahvaljujući pilingu dolazi do bržeg oporavka kože. U unutrašnjem sloju kože se kreiraju nove ćelije. Ukoliko redovno radite piling stare ćelije kože se izbacuju na površinu a zatim postepeno opadaju sa lica. Sitne čestice koje se nalaze u pilingu uklanjaju mrtve ćelije kože, podstiču površinsku cirkulaciju i doprinose zdravoj, toniranoj i glatkoj koži. Osim toga koža koja je oslobođena mrtvih ćelija mnogo bolje upija kreme kao i maske protiv bubuljica ili bora. Ukoliko ne negujete lice i ne čistite ga pravilno a pri tom ga stalno ulepšavate šminkom, mrtve ćelije sa lica umesto da otpadaju zadržavaju se u porama. A kada se pore zalepe dolazi do pojave mitisera i bubuljica.

Koje vrste pilinga postoje?

Razlikujemo mehanički i hemijski piling. Mehanički piling podrazumeva fizičko eliminisanje mrtvih ćelija kože, dok hemijski piling podrazumeva ubrzanu eksfolijaciju kože koju uzrokuju hemijski agensi koji se nanose na kožu. Kod mehaničkog pilinga se najčešće koriste abrazivni sastojci poput morske soli, taloga kafe, šećera ili ljuspica. Mada za razliku od pilinga tela, piling za lice svakako mora da bude znatno nežniji sa finim abrazivnim sastojcima.

Hemijski piling može biti nežan ali i veoma agresivan što zavisi od vrste i jačine sastojaka koji se koriste. Podrazumeva tretiranje kože lica hemijskim supstancama kako bi se rastopio površinski sloj na koži što dovodi do njegovog lakšeg uklanjanja.

U svakom slučaju bilo da se radi o mehaničkom ili hemijskom pilingu lica efekat je zadivljujući. Osim što uklanjate mrtve ćelije zajedno sa njima uklanjate viruse, bakterije kao i druge mikroorganizme na koži. Odstranjivanjem mrtvih ćelija kože podstiče se obnavljanje novih a to istovremeno podrazumeva regeneraciju kože lica.

Kako se radi piling lica?

Osim što se izvodi u kozmetičkim salonima piling za lice se vrlo uspešno može raditi i kod kuće. Ukoliko imate masnu kožu lica potrebno je da piling primenjujete 2 do 3 puta nedeljno, dok se za suvu kožu preporučuje jednom u toku nedelje. Ne zaboravite da nije svaki piling tretman dobar za svaki tip kože, tako da kada pravite piling u kućnoj radinosti morate pažljivo odabrati sastojke. Od abrazivnih sastojaka najčešće se koriste šećer, kafa, soda bikarbona, kukuruzno brašno ili so. Ništa manje nije važan pravilan odabir baze za abrazivne čestice. Najčešće se biraju prirodna ulja koja su dobra za lice poput maslinovog, bademovog, kokosovog i sl. prednost ovih ulja je što nisu teška i masna tako da doprinose mekoći i elastičnosti kože nakon tretmana. Piling pažljivo nanosite na lice izbegavajući deo oko očiju, jer osim što je u tom delu koža veoma tanka pojedini sastojci nisu ni najmanje prijatni kada dođu u kontakt sa očima.

 

Komentari (0)
Loading