Blajhana kosa trpi mnogo muke: Sledite savete kako da joj vratite STARI SJAJ posle 12 ODSTO hidogena

Vesti 13.09.2022 09:30 0

Blajhanjem ćete zasigurno oštetiti kosu, ali uz ove savete znatno će se oporaviti

Blajhana kosa trpi mnogo muke:  Sledite savete kako da joj vratite STARI SJAJ posle 12 ODSTO hidogena

Shutterstock

Kada pomenemo reč "blanš", pred očima nam je suva i oštećena kosa. Blanš ima korisno dejstvo jer daje dlaki plavu, prirodnu boju.

Međutim, jako često se desi da upravo blanš ošteti kosu. Najčešće se koristi za posvetljivanje pramenova, ali i za skidanje jarkih boja. Osnovna uloga blanša je da posvetli kosu. Može se pronaći u obliku praha ili kreme. Blanš u prahu je plave ili bele boje i koristi se u svrhu izbeljivanja pramenova, dok krema služi samo beljenju korena.

Plavi prah je znatno jači i koristi se isključivo za kosu koja je svetlosmeđa, žuta ili narandžasta, a beli isključivo za tamnu kosu. Da vidimo šta je važno da znate kada je blajhanje kose u pitanju.

Blajhana kosa trpi mnogo muke:  Sledite savete kako da joj vratite STARI SJAJ posle 12 ODSTO hidogena

Shutterstock

 

Kako oporaviti kosu posle blajhanja?

Blajhanjem kose dolazi do hemijskog uklanjanja melanina iz kose primenom hidrogena. Njegovim nanošenjem, dolazi do oksidacije koja omogućava posvetljenje dlake. U sastav hidrogena za kosu ulaze: amonijak i vodonik peroksid.

Upravo zbog njih dolazi do sušenja i kidanja dlake. S obzirom da se veća oštećenja koja nastanu ovim putem jedino mogu sanirati šišanjem kose, postoji nekoliko načina koji će pomoći u obnovi oštećenih vlasi i podstaći rast nove, zdrave kose. Da biste oporavili kosu nakon blajhanja, potrebno je da preduzmete odgovarajuće korake i određene navike promenite.

1.Perite kosu ređe nego inače

Da bi dlaka zadržala vlažnost, savetujemo da nakon procesa blajhanja prvih 24 – 48h kosu ne perete uopše. Posle toga savetujemo da to ne bude češće od dva do tri puta tokom nedelje.

2.Koristite šampone bez sulfata, parabena i silikona

Kosu perite prirodnim, blagim šamponima bez sulfata, parabena i silikona. Oni su tako formulisani, da štite vlasi od isušivanja i regenerišu strukturu dlake, čineći je svilenkastom i mekanom. Prilikom pranja, obavezno koristite regenerator.

3.Ljubičasti šampon za kosu

Na tržištu postoji i poseban ljubičasti ili silver šampon, koji se koristi za uklanjanje žutog pigmenta. Ukoliko se dogodi da nekoliko nedelja nakon farbanja kose, ona poprimi narandžaste ili žućkaste tonove, u tom slučaju ovaj šampon za plavu kosu će to otkloniti.

Ljubičasti šampon, funkcioniše po principu točka boja u kome se nijanse nalaze jedna naspram druge i poništavaju dejstvo one druge pa tako nasuprot žute, nalazi se ljubičasta. Prostije rečeno, žuta kosa biće posvetljena hladnijim tonovima. Ovaj šampon se ne može koristiti kao zamena za klasične šampone već jednom do dva puta u toku nedelje. Ukoliko biste to češće radili, uklonili biste previše žutog tona, pa će kosa postati tamnija.

4.Koristite četke sa zaobljenim ivicama

Kako biste svojoj kosi naneli što manje štete prilikom četkanja, koristite četke za kosu sa zaobljenim ivicama, jer one sa oštrim mogu dodatno naneti štetu vašim vlasima. Rašćešljavanje uvek započinjite od krajeva prema vrhu. Kosu nikada nemojte češljati dok je mokra, jer ćete je tako dodatno oštetiti.

5.Prirodna ulja za oporavak blajhane kose

Nakon blajhanja kose, prirodna ulja će napraviti znatnu razliku u kvalitetu i zdravlju vaše dlake. Možete kombinovati maslinovo, kokosovo, ricinusovo ili čičkovo ulje za kosu za dodatnu negu.

Nakon pranja ili sušenja kose, nanesite nekoliko kapi, ali ne preteruj,te jer će se u suprotnom kosa zamastiti. U trenucima kada imate dovoljno vremena, celom dužinom nanesite ulje na kosu, obraćajući posebnu pažnju na krajeve i druge suve delove kose.

7. Koristite maske za kosu

Maska za oštećenu kosu će prijati vašoj kosi. Ukoliko je nanosite redovno, vremenom ćete primetiti potpuni oporavak svoje kose. Primenite neku od maski za suvu kosu, čiji recepti slede u nastavku!

Blajhana kosa trpi mnogo muke:  Sledite savete kako da joj vratite STARI SJAJ posle 12 ODSTO hidogena

Shutterstock

 

Maska za oštećenu kosu od mleka i meda

Mleko i med čine čuda na krhkoj, oštećenoj kosi koja je tanka, beživotna i suva kao slama. Treba vam samo dve šoljice mleka i dve čajne kašičice meda. Što je kosa deblja, koristite mleko sa višim sadržajem masti.

Za tanku kosu, koristite mleko sa manjim procentom masnoće. Ako je mleko sa niskim procentom masti, dodajte 1 čajnu kašičicu brašna kako biste zgusnuli masku, ili ona neće ostati u vašoj kosi. Zagrejte mleko u mikrotalasnoj na mlakoj temperaturi, ali da bude dovoljno vruće da se med rastopi kad ga dodate.

Ovde možete dodati i brašno, ako ga koristite. Prelijte kosu, koju ste prethodno podelili na pramenove. Dobro masirajte u kosu, kako biste bili sigurni da je svaki pramen prekriven. Operite kosu šamponom nakon 15-20 minuta.

 

Komentari (0)
Loading