Ovo sigurno niste ZNALI: Zašto su DUGMIĆI na ženskim košuljama na levoj, a na muškim desnoj strani?

K.Ć Vesti 20.02.2022 16:23 0

Možda ste primetili da se ženska zakopčava drugačije od muške košulje. Zašto? Pa, ima više razloga – za muškarce je bilo čak i pitanje života ili smrti!

Ovo sigurno niste ZNALI: Zašto su DUGMIĆI na ženskim košuljama na levoj, a na muškim desnoj strani?

Shutterstock

Sve više brendova i lanaca mode, kao što su Uniklo ili H&M, fokusiraju se na uniseks kolekcije, odnosno rodno neutralne modne dizajne. Ali dugoročno, ovo nije standard. U svetu mode i dalje postoje jasne razlike u odeći za muškarce i za žene. Ovde ne govorimo o haljinama, suknjama ili štiklama, već ... dugmadima.

Još uvek se nalaze na levoj strani većine ženskih bluza i na desnoj strani muških košulja. Sve do 13. veka dugmad su korišćena samo kao ukrasni elementi u odeći. Funkcija zakopčavanja, kao što je omča ili dugmad, nije se pojavila u Nemačkoj sve do kasnog srednjeg veka.

Ali zašto se stranice na kojima su pričvršćivači postavljaju različite po polu?

Zatvaranje na dugme kao statusni simbol u ženskoj modi

U početku su samo muškarci nosili odeću sa dugmadima. Ženska odeća je bila na pertlama. Promenilo se kako je korzet postepeno izlazio iz mode. Kako su suknje i haljine sa dugmadima i bluze polako postajale moderne, odevni predmeti složenog kroja su u početku bili dostupni samo ženama više klase.

Ovo takođe objašnjava zašto je kopča na levoj strani u ženskoj odeći. Žene iz plemstva, a kasnije i iz viših industrijskih sfera, često su imale na raspolaganju sobarice da ih oblače. Budući da su većina ljudi dešnjaci, bilo je zgodnije da se dugmad zašije na žensku odeću gde bi ih sluge lakše zakopčale i otkopčale – na levu stranu.

Muškarci su se sami oblačili. Osim toga, postoji još jedan praktičan razlog zašto bi gospoda na desnoj strani trebalo da imaju plakat sa dugmadima. Mačevi, sablje i pištolji nosili su se na levoj strani i izvlačili desnom rukom . Ovo se ogleda u muškoj modi. Zahvaljujući pozicioniranju dugmadi na desnoj strani, gospoda nikada ne zapinju za komade odeće kada posežu za oružjem. Na ovaj način, nabor postavljen na desnu stranu spasio je živote mnogih muškaraca.

Osim toga, kada su temperature bile niske, bilo je lakše staviti desnu ruku između dugmadi i malo je zagrejati, pogotovo što u stara vremena rukavice nisu bile uobičajene. Ali to je verovatno zgodniji neželjeni efekat od pravog razloga zašto je kopča na desnoj strani.

Postoje i druge teorije o rasporedu dugmadi na levoj strani u ženskoj odeći.

Prema jednom od njih, za njih je zaslužno žensko sedlo za jahanje. Kakve veze imaju konji sa rupama za dugmad? Pa, u klasičnom bočnom sedlu, žene su morale da sede tako da je gornji deo tela okrenut udesno. Zakopčana bluza na levoj strani značila je da manje hladnog vazduha kroz odeću tokom jahanja.

Drugi razlog može biti dojenje. Mame dešnjake nose svoju bebu na desnom ramenu. Ovo olakšava otkopčavanje bluze levom rukom i prinošenje bebe dojci.

Čini se malo verovatnom pomalo seksistička ideja da dugmad na levoj strani olakšavaju muškarcima da gledaju u ženski dekolte. Podsetimo, žene su nekada hodale sa desne strane muškarca.

Kao što vidite, iako je prilično jasno zašto je muška dugmad na desnoj strani, postoji nekoliko različitih teorija o ženskoj modi. Najverovatnije je da sluškinje oblače dame.

Komentari (0)
Loading