Doktor se nije KUPAO 5 godina i nikad nije bio srećniji: Evo kako naše telo reaguje kada PRETERUJEMO sa preparatima, NIKAKO nije dobro za ZDRAVLJE

M. G. Vesti 17.03.2022 11:30 0

Zamislite da se ne kupate pet godina?

tuširanje

Shutterstock

Za mnoge od nas svakodnevni rituali uključuju tuširanje. Zamislite da se ne kupate pet godina? Međutim, jedan lekar je upravo to uradio i on tvrdi da mu je to koristilo na više načina.

Džejms Hamblin je odustao od tuširanja pre pet godina i izbacio sve sapune, šampone i balzame. Pored toga, prestao je da koristi dezodorans, hidratantnu kremu, pilinge i sve druge proizvode povezane sa čistoćom. Sve, osim sapuna za ruke.

Objašnjava da se i dalje kupa, posebno nakon trčanja. A ponekad čak i pokvasi kosu. Osim toga, njegova rutina kupanja je prilično ograničena. Uprkos kontroverzi koju mu je donela njegova rutina, on nije neko ko se povlači. Čak i pre pandemije, bio je veoma posvećen pranju ruku. Kao lekar koji drži predavanja na Univerzitetu Jejl - Školi za javno zdravlje, ima samo 37 godina, a njegov mladalački izgled često izaziva poređenje sa Dugijem Hauzerom.

Verovatno ste već zadivljeni ili pak, zgroženi. Dok njegove navike mogu izgledati kontraproduktivno, on ima neke prilično dobre teze i poentu.

Jednostavnim pregledavanjem odeljka za negu kože u vašoj lokalnoj prodavnici, verovatno ćete se susresti sa gomilom skupih i dugotrajnih proizvoda. Ali... Da li nam ove zamršene rutine uopšte služe? Hamblin kaže ne.

U svojoj knjizi, koja nosi naslov "Kad bi naša tela mogla da govore", on objašnjava nekoliko mitova o telu. Prema njemu i mnogim drugim stručnjacima, naša koža ima svoje okruženje.

Doktor se nije KUPAO 5 godina i nikad nije bio srećniji: Evo kako naše telo reaguje kada PRETERUJEMO sa preparatima, NIKAKO nije dobro za ZDRAVLJE

Shutterstock

 

- U većem delu ljudske istorije, stalna izloženost mikrobima obučavala je naš imuni sistem da zna kada i kako da reaguje - piše Hamblin u svojoj knjizi, a mnoga istraživanja se poklapaju sa njegovim tvrdnjama.

Smatra se da su mnoge naše alergije, ekcemi, astma, pa čak i autoimuni poremećaji rezultat nedostatka izloženosti određenim patogenima.

Slično našem mikrobiomu creva, naša koža ima svoje dobre bakterije, a stalnim čišćenjem degradiramo prirodni sistem čistoće našeg tela.

Često kupanje se ranije smatralo luksuzom, negde do 1800-ih. Međutim, početkom 20. veka, marketinške i reklamne agencije su radile na redefinisanju pojmova zdravlja, lepote i čistoće.

Hamblin ne predlaže da izbacite tuširanje potpuno, već samo da ne preterujemo. On od nas traži da preispitamo rituale koji se smatraju neophodnim.

- Ako preskočite dan tuširanja, nećete izgledati masno ili mirisati na luk. Mogu da potvrdim da nećete smrdeti ili izgledati kao da ste se okupali ulju. Mirišem normalno, kao osoba - kaže on. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading