U snu vam se na LICU razmnožavaju BAKTERIJE: Evo koju STVAR treba ČESTO da perete jer je puna GRINJA i sakuplja PRLJAVŠTINU

Vesti 23.03.2022 11:33 0

Mesto na kom spavate treba da bude čisto kao apoteka, prvenstveno zbog disanja koje ne možete da kontrolišete u snu, ali i zbog higijene lica

U snu vam se na LICU razmnožavaju BAKTERIJE: Evo koju STVAR treba ČESTO da perete jer je puna GRINJA i sakuplja PRLJAVŠTINU

Shutterstock

 

Jedna od najštetnijih navika za našu kožu je nedovoljno često menjanje posteljine. Naime, Američka dermatološka akademija (AAD) preporučuje menjanje jednom sedmično, a dermatološkinja Hedli King tvrdi da bi jastučnice trebalo menjati i češće, čak dva do tri puta sedmično. Možda jastuk i izgleda potpuno čist, ali na njemu su skrivene čestice prljavštine koje su čitavu noć u bliskom kontaktu s kosom i licem.

- Kada legnete u krevet, kontaminirate svoju posteljinu mrtvim ćelijama kože (oko 50 miliona dnevno), znojem, šminkom, losionima, kosom i svime što ste pokupili tokom dana, od peludi i dlaka kućnih ljubimaca do gljivične plesni i čestica prljavštine do bakterija i virusnih čestica. Mrtve ćelije kože i znoj hrana su za grinje, privlače ih u vaš krevet i pomažu im da se razmnože, a one pogoršavaju alergiju i astmu - zaključuje dermatološkinja.

Tako povećavate rizik od iritacije kože i infekcije, a ako je vaša koža sklona aknama, posebno bi trebalo da obratite pažnju na menjanje jastučnice.

Kako tvrdi dr King, na istoj jastučnici spavajte maksimalno sedam dana, i to samo ako detaljno uklanjate šminku pre spavanja, svake noći idete u krevet s čistom kosom i nemate probleme s kožnim alergijama. U suprotnom, jastučnicu menjajte tri puta sedmično, čak i ako vam se na prvi pogled čini savršeno čistom, piše azra.ba.

Dodatni savet: Svilene jastučnice manje upijaju vlažnost iz kože, smanjuju ‘zgužvanost’ lica, odnosno stvaraju manje bora, bolje su rešenje za osjetljivu kožu lica jer je manje nadražuju.

BONUS VIDEO
Komentari (0)
Loading