Kada znamo da kozmetički proizvodi RADE: Stručnjaci dali TAČNO uputstvo i koliko VREMENA mora da prođe dok ne uočite promene

M. G. Vesti 29.03.2022 18:20 0

C vitamin, AHA i BHA kiseline, retinol... koliko dugo treba da testirate neki proizvod da biste znali da li daje rezultate ili ne?

Kada znamo da kozmetički proizvodi RADE: Stručnjaci dali TAČNO uputstvo i koliko VREMENA mora da prođe dok ne uočite promene

unsplash.com

Počinjem sa napomenom da ću, poente radi, generalizovati tipove proizvoda jer svaki brend može davati različita obećanja i mnogo toga dešava se iza kulisa u formulacijama i proizvodnji, o čemu mi ne znamo ništa. Ovo je uopštena priča o tome kako bi određeni tipovi proizvoda trebalo da „rade“. Druga napomena je da postoji velika razlika između prvog utiska, te reakcije kože na prvo korišćenje i dugoročnog delovanja proizvoda. Prvi utisak jeste važan - da li vam odgovara tekstura, osećaj na koži, kako se upija, osećate li da dodaje vlažnost, kako miriše... Da li vam smetaju parfemi u sastavu ili miris bez parfema? Kada proizvod prođe prve utiske, uvodimo ga u rutinu i čekamo dugoročne rezultate.

Funkcija proizvoda za čišćenje lica jeste da očiste kožu od prljavštine, šminke, SPF-a ili bilo čega suvišnog, te želite da znate hoće li sredstvo sve to isprati, a da pri tom sam proizvod nakon ispiranja ne ostaje na koži. Sigurno ste čuli za pojmove first i second cleanse, a oni postoje zato što neka sredstva nisu dovoljno jaka da u potpunosti očiste kožu.

Na primer, micelarna voda odlična je kao prvi korak da sa očiju ukloni maskaru, senku i površinski sloj pudera sa lica, ali nakon nje biće vam potreban drugi korak umivanja kada na scenu stupaju gelovi, ulja i pene za umivanje kojima ćete se osigurati da ste uklonili sve nečistoće. Sa većinom čistača nakon prve upotrebe znaćete da li vam odgovara ili ne, osim ako govorimo o proizvodima koji sadrže aktivne sastojke poput benzoil peroksida, vitamina C, alfa-hidroksi ili beta-hidroksi kiselina, kojima će biti potrebno više vremena da ostave efekat, piše Elle.

Sa druge strane, pojam tretmana veoma je širok, to su proizvodi sa kojima možete napraviti velike razlike na koži. Oni su korak rutine nakon čišćenja, mogu biti u obliku tonera i seruma koji mogu imati spektar funkcija. Postoje tretmani sa ulogom trenutnog hidriranja i pripreme kože za drugi tretman, ali imaq i onih koji dugoročno utiču na kožnu barijeru, to su tretmani sa aktivnim sastojcima, tj. hemijski pilinzi - kiseline, vitamini i tretmani protiv akni. Takvim pilinzima potrebno je najmanje četiri do šest nedelja da naprave bilo kakvu razliku, da uopšte počnu da rade, a do punog efekta dolazi se tek za šest do osam meseci. To ne znači da ne postoji šansa da u prvih nekoliko nedelja vidite rezultate, već da morate biti ekstremno strpljivi.

Kada znamo da kozmetički proizvodi RADE: Stručnjaci dali TAČNO uputstvo i koliko VREMENA mora da prođe dok ne uočite promene

unsplash.com

 

Na primer, prvim korišćenjem pilinga na koži koja se ljušti, prekrivenoj debelim slojem suvih mrtvih ćelija spremnih da se odlepe od zdravog sloja, imaćete trenutne rezultate. Kada govorimo o nezi kože, ona je potpuno lična, kao kada želite da smršate. Ako imate mnogo kilograma viška, izgubićete ih brže nego ako imate samo nekoliko kada ih vaše telo ne vidi kao višak, isto važi i za kožu. Ukoliko imate velikih problema i potrebne su vam znatne promene u rutini, poboljšanje ćete sigurno videti brže nego neko sa mnogo manjim problemima.

Hemijski pilinzi poput alfa-hidroksi i beta-hidroksi kiselina, a to su najčešće glikolna, mlečna i salicilna, dolaze u različitim jačinama i PH nivoima. Uz njih vidljive rezultate možete videti već posle nekoliko nedelja jer će tada na koži postojati nagomilane mrtve ćelije koje će one uklanjati, ali dugoročni rezultati i čista koža iziskuju četiri do šest nedelja posvećenog korišćenja. Ako za šest nedelja nema vidljivih rezultata, vašoj koži potreban je jači piling.

Vitamin C je kao aktivni sastojak tretman za koji je najteže odrediti kada i da li „radi“. U većini slučajeva, vitamin C u proizvodima je u kombinaciji sa drugim aktivnim sastojcima koji dokazano deluju. Ono što sa sigurnošću znamo jeste da ga želimo u stabilnom obliku jer je jedino takav efikasan. Ako vaš serum oksiduje (u dodiru sa vazduhom prelazi u tamnosmeđu boju) tada nije stabilan i nema nikakav efekat za kožu, a u najgorem slučaju je i oštećuje. Kada vitamin C ima stvarni efekat, potrebno mu je od šest meseci do godinu dana da napravi vidljivu razliku. U kombinacijama sa aktivnim sastojcima koji hidriraju ili čiste kožu, efekte tih sastojaka videćete ranije.

Retinoid je aktivni sastojak širokog spektra i može biti u nežnom obliku poput estera retinola ili granaktiva, sve do jake retinolske kiseline. Većina studija o retinoidima posvećena je retinolskoj kiselini jer ona pravi dokazane razlike na koži i dermatolozi su njeni veliki obožavaoci. Naravno, aktivni sastojak te jačine vodi se kao lek i nećete ga pronaći u regularnoj kozmetici. Sa ovakvim oblikom aktivnog sastojka morate biti pažljivi, jer može biti prejak. Izazvaće iritaciju, ali najvažnije je da budete istrajni, stalno odustajanje od retinola i vraćanje na isti nikako nije dobro za kožu jer mu sa stalnim prekidanjem pri prvoj iritaciji nikada nećete dopustiti da napravi razliku.

Retinol

Unsplash/ Mathilde Langevin

 

Retinol počinje da „radi“ nakon četiri do šest nedelja korišćenja, rezultati na aknama vidljivi su posle 12, a ako budete dovoljno istrajni za šest meseci primetićete povećanu količinu kolagena i elastičniju kožu. Ako za to vreme ne vidite rezultate, potreban vam je jači oblik retinola ili učestalije korišćenje.

Sa tretmanima koji izazivaju promene ćelija kože, kao što su pilinzi, stanje kože može se pogoršati pre nego što dođe do dobrih rezultata. Za vidljivu razliku na tamnim flekama i hiperpigmentacijama moraju se dogoditi čak dva ciklusa promene površinskih ćelija kože, što može trajati dva do tri meseca. Proces je vrlo složen i važno je prolaziti ga uz pomoć dermatologa, ako želite drastične i dobre rezultate.

Postoji bezbroj različitih sastojaka te tretmana protiv akni, neki deluju brzo, a nekima su potrebne nedelje. Tretmani sa funkcijom da smire upalu i crvenilo deluju za 24 do 72 sata, oni će pomoći trenutno, ali neće izlečiti akne. Kozmetički proizvodi sa koncentracijom aktivnih sastojaka koji se mogu prodati bez recepta mogu vam pomoći nakon tri meseca korišćenja, ali često ne izleče ozbiljne probleme sa aknama. Uz tretmane koje vam može propisati dermatolog mogući su rezultati nakon šest nedelja, a uz propisane tablete i za dve do tri nedelje. Najbrži i najveći efekat postiže se injekcijama kortizona, uz koje postoje rizici ožiljaka na koži, zato je važno pronaći dermatologa kome verujete. Kod tretmana protiv akni velika je verovatnoća pogoršanja stanja pre poboljšanja, ali to je znak da vam proizvod „radi“ te budite uporni.

Kada govorimo o hidratorima i kremama sa namenom da zadrže vlagu u koži, efekti su vidljivi pri prvoj upotrebi, pogotovo kod dehidrirane i suve kože. Ali, kako biste sa sigurnošću znali da li vam proizvod pruža dovoljnu hidrataciju i ne izaziva nikakve alergijsku reakciju, biće vam potrebna nedelja do dve učestalog korišćenja.

Nega kože je lična i svako lice nema iste potrebe ni reakcije, zato je važno negovati se u saradnji sa dermatologom. Poenta je da date proizvodima vremena da deluju onoliko koliko stručnjaci kažu da im je potrebno. Naravno da postoje izuzeci od ovih pravila, važno je da dobro poznajete svoju kožu te da umete da prepoznate kada je iritacija dobra pojava, tj. znak da proizvod „radi“, a kada vam koža loše reaguje.

Ukoliko vam se koža nakon nanošenja proizvoda upalno zacrveni, ako neizdrživo peče, ali ne golica, ukoliko osećate da vam lice neće podneti više nijedan proizvod preko njega, prestanite sa korišćenjem jer je prejak za vas. Velika je razlika između iritacije i alergijske reakcije, ako se iritacija dogodi nakon prvog korišćenja najverovatnije je to „dobra“ iritacija, alergijskoj reakciji potrebne su dve do tri nedelje korišćenja proizvoda da se manifestuje.

Komentari (0)
Loading