ISPRAVKA Riblje ulje nije "prirodni botoks" koji magično briše bore

Vesti 08.09.2021 16:43 0

Dosta portala iz regiona, uključujući i Najžena.rs, objavili su članke sa netačnom tvrdnjom da je riblje ulje "lek za bore”. Međutim, to nije tačno.

ISPRAVKA Riblje ulje nije "prirodni botoks" koji magično briše bore

Freepik

Iako ova namirnica može umanjiti bore, najčešće unosom, ali nekad i topikalnom primenom, nanošenje na lice ipak neće "obrisati" dublje bore.

U prvobitnom članku stojala je i preporuka od dermatologa da treba da se nanese riblje ulje pre spavanja.

Šta su činjenice?

Postoje mnogi načini na koje se nastajanje bora može donekle usporiti, poput zdrave ishrane, izbjegavanja stresa, smanjenja unosa alkohola i šećera i zaštite kože od sunca. U članku portala Medical News Today objavljenom 14.5.2020. godine navodi se da prevencija i tretmani “iz kućne radinosti” mogu pomoći kod malih linija na koži, ali duboke bore vjerovatno ne mogu biti uklonjene bez medicinskih tretmana.

Postoje naučni dokazi da riblje ulje može imati pozitivne učinke na zdravlje kože i pomoći u tretiranju određenih kožnih oboljenja, poput psorijaze i dermatitisa, ali ne i za uklanjanje bora.

Nanošenje ribljeg ulja direktno na kožu više može dovesti do pojave akni ukoliko je koža sklona tome.

Tačno je da riblje ulje može biti dobro za kožu i za prevenciju bora, kao i pomoći u uklanjanju manjih bora. Pozitivni efekti ribljeg ulja na kožu uglavnom se postižu unosom ove namirnice u organizam. Ipak, ne postoje dokazi da riblje ulje u potpunosti “briše” i duboke bore i da je ekvivalent botoksu.

Nakon analize portala raskrinkavanje.ba prvobitni tekst je dobio ocenu manipulisanje činjenicama, zbog toga su sve tvrdnje obrisane i unete su sve tačne informacije.

Izvinjavamo se našim čitaocima na grešci.

Komentari (0)
Loading