Iskustva žena sa LASERSKOM EPILACIJOM: Pripremite kožu i ZAŠTITITE je od fleka i OPEKOTINA, evo gde NIKAKO ne smete da skidate dlačice

M. G. Vesti 08.04.2022 14:27 0

Laserska epilacija efikasno uklanja dlačice, ali važna je dobra priprema kako biste izbegli neprijatna iskustva.

Iskustva žena sa LASERSKOM EPILACIJOM: Pripremite kožu i ZAŠTITITE je od fleka i OPEKOTINA, evo gde NIKAKO ne smete da skidate dlačice

Shutterstock

Laserska epilacija se smatra, strogo gledano, medicinskom, a ne kozmetičkom tehnikom, a koristi koncentrovani snop svelosti - laser - za uklanjanje neželjenih dlačica. Pigment dlačice, melanin upija svetlost, a ona se pretvara u toplotu koja oštećuje koren dlačice i prekida, na neko vreme, njen rast.

Obično su to duži periodi, ali najčešće ne dođe do trajnog uklanjanja dlake. Ponekad je potrebno više tretmana čak i za prve rezultate, a gotovo uvek treba ponavljati postupak. Laserska epilacija je najefikasnija kod osoba svetle puti sa tamnim dlačicama. Razlog je upravo u kontrastu ovih boja, a cilj je sačuvati zdravu kožu, a ne samo osloboditi se dlaka. Najlošija su iskustva onih koji imaju sede, crvenkaste i plave dlačice. Međutim, laserski tretmani se neprekidno usavršavaju, a posebna pažnja se poklanja problemu osoba sa tamnijom kožom.

Ovaj postupak nije bez rizika. Pre svega, može doći do iritacije kože, crvenila, oticanja, neprijatnog zatezanja. Obično bi ovi simptomi trebalo da prođu za nekoliko sati. Međutim, kod nekih ljudi dođe i do trajnijih promena na koži, ona posvetli ili potamni. Svetliji ton mogu da dobiju osobe koje su se izlagale suncu ili koje, prirodno, imaju taman ten.

Veoma retko može doći do opekotina i, sledstveno, pojave krasti pa i ožiljaka na koži. Ima čak i iskustava da su nekim ženama dlačice posedele ili da je došlo do gušćeg rasta kose, ali zasad nema sistematskih studija koje bi ovo potvrdile.

Iskustva žena sa LASERSKOM EPILACIJOM: Pripremite kožu i ZAŠTITITE je od fleka i OPEKOTINA, evo gde NIKAKO ne smete da skidate dlačice

Shutterstock

 

Lekari nipošto ne preporučuju korišćenje laserskih epilatora za područje oko očiju i obrva, jer postoji rizik od teških povreda. 

Pre epilacije, čuvajte se sunca i pre izlaska napolje namažite krem sa zaštitnim faktorom. Nemojte koristiti kreme za izbeljivanje tena, niti druge vrste depilacije - vosak, čupanje, elektrolizu. Od tih postupaka treba da prođe najmanje četiri nedelje ako planirate tretman laserom. Međutim, dozvoljeno je i, čak poželjno, da (dan ranije) obrijete delove koje ćete epilirati. Ako je reč o nausnicama ili bradi, možete i samo da skratite dlačice makazama.

Tako ćete ostaviti jasno vidljiv koren na koji treba da se deluje, a nema opasnosti da spaljene dlačice ostave mini opekotine na koži.

Tokom tretmana je neophodno da nosite zaštitne naočare, a moguće je i da ćete dobiti lokalni anestetik. Laser razvija visoku temperaturu, pa ćete osetiti nešto poput vrućeg uboda, a često se zato rashlađuje područje tretmana. Za male površine kao što su nausnice dovoljno je nekoliko minuta, a za veće kao što su leđa, često i više od sat vremena.

Nakon laserske epilacije, možete stavljati led kako biste ublažili eventualno crvenilo i otok. Obavezno je da izbegavate sunce i ne idete u solarijum i to barem šest nedelja ili prema savetu vašeg lekara.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading