Sprečite NARANDŽASTE tonove u kosi: Stvar je u ŠAMPONU, jedno morate obavezno da izbegavate

M. G. Vesti 30.04.2022 19:45 0

Mnoge plavuše susreću se s nepoželjnim narandžastim tonovima u kosu, a ukoliko budete sledile savete u nastavku, moći ćete da ih izbegnete

Sprečite NARANDŽASTE tonove u kosi: Stvar je u ŠAMPONU, jedno morate obavezno da izbegavate

Shutterstock

Ako ste brineta i nekad ste imali pramenove, sigurno znate o kakvoj nepoželjnoj narandžastoj nijasni pričamo, međtim postoji nekoliko načina kako ih možete izbeći, i to bez odlaska u frizerski salon.

Ako se odlučite za svetlije, osunčane pramenove, često se koristi izbjeljivač kako bi se uklonila boja. Kao oksidacijsko sredstvo, izbjeljivač ima sposobnost otvaranja kutikule kose i rastvaranja melanina ili prirodne boje kose. To je, zapravo, glavni "krivac" za dosadne, neželjene narandžaste tonove koji se pojavljuju u kosi već nakon nekoliko ispiranja.

Međutim, postoji i mnogo drugih faktora koji mogu pridoneti neželjenim narandžastim i žutim tonovima, kao što su kvalitet vode, izlaganje suncu i proizvodi koji se koriste. Stručnjaci za  pojašnjavaju da se "blajhanjem" razređuje melanin u kosi, a on je odgovoran za boju kosu, odnosno hoće li ona biti svetla ili tamna. Jednostavno rečeno, brinete i crnke imaju pigmente crvene ili narandžaste boje u kosi, a kada dođe do oksidacije, ti tonovi dođu do izražaja.

Koristite ljubičasti šampon

Ako gledate kako pomoći kosi u kućnoj radinosti, stručnjaci savetuju da posegnete za plavim ili ljubičastim šamponom koji "poništava" preterano tople, narandžaste tonove i zadržava one hladnije, svetlije nijanse plave. Ovakvi šamponi pomažu kod neutralizovanja svetlijih pramenova.

Koristite sjaj ili toner

Pre odlaska iz salona, posavetujte se s frizerom i dogovorite tretman nege i sjaja nekoliko nedelja nakon farbanja kose ili pramenova. To će privremeno pomoći da se ne pojave neželjene nijanse, a profesionalac u salonu znaće kako tonirati boju kako bi se neutralizovali medeni i narandžasti tonovi još u salonu. Pramenovi zahtevaju i održavanje pa budite spremni na redovan odlazak u salon kako bi boja ostala sveža.

Koristite filtere za vodu

Voda takođe igra veliku ulogu u životnom veku naše boje kose. Može joj naštetiti hlorisana ili slana voda, kao i visok nivo minerala u običnoj vodi. Stručnjaci zato predlažu korišćenje filtera za pročišćavanje kako bi se sprečilo nakupljanje minerala.

Sprečite NARANDŽASTE tonove u kosi: Stvar je u ŠAMPONU, jedno morate obavezno da izbegavate

Shutterstock

 

Koristite šampone bez sulfata

Proizvodi koje koristite kod kuće još su jedna stvar koju treba uzeti u obzir. Oni koji sadrže puno hemikalija, posebno alkohola, mogu uticati na boju kose, tvrde stručnjaci, a mogu se nalaziti u šamponima, regeneratorima, uljima, lakovima za kosu... Mnogi profesionalci preporučuju proizvode bez sulfata koji održavaju kosu hidratizovanom i neutraliziraju medene tonove.

Odaberite laganije pramenove

Kada se prvi put odlučite za pramenove, budite strpljivi jer, ako napravite veliki kontrast i u jednom koraku pređete iz brinete u plavušu, može se dogoditi neželjeni efekt. Postupno posvetljeni pramenovi, i to u nekoliko navrata, bolje su rešenje.

Izbegavajte UV zrake

Slično kao i s utucajem vode, i izlaganje suncu može imati neželjene učinke na boju kose. Prekovmerno izlaganje suncu može isušiti kosi i uzrokovati njezno bleđenje. Kada je izložena UV zracima, sve se više ističu topli tonovi kose i narandžasti tonovi dolaze u prvi plan.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading