Ruska dijeta PO BOJAMA daje NAJBOLJE rezultate: Ove namirnice vas ČUVAJU od teških bolesti!

Lana Vidović Vesti 09.12.2022 09:00 0

Ishrana po bojama, koju praktikuju Rusi od davnina, odlična je za zdravlje

Ruska dijeta PO BOJAMA daje NAJBOLJE rezultate: Ove namirnice vas ČUVAJU od teških bolesti!

Pexels

 

Da biste sačuvali zdravlje neophodno je da se pridržavate tri osnovna pravila – da budete fizički aktivni, pijete dosta tečnosti i budete umereni u hrani. Ovo poslednje, zdrava i izbalansirana ishrana, posebno je važna za one koji imaju problema sa viškom kilograma.

Danas postoji veliki broj dijetalnih režima koji, neki sa manjim a neki s većim uspehom, pomažu da smršate, a kako da znate koji je najbolji za vas?

Po rečima nutricionista, najvažnije je da birate jelovnik koji će vašem telu prvenstveno obezbediti neophodne hranljive materije, a neće ga opteretiti masnoćama i šećerima. Zato bi idealan jelovnik trebalo da se bazira na raznovrsnom voću i povrću, a stručnjaci savetuju takozvanu duginu dijetu, odnosno režim koji se zasniva na odabiru namirnica po bojama.

A evo i koje se to namirnice najviše preporučuju…

  • Narandžasta (šargarepa, mango, kajsije, dinja, bundeva) - sve povrće narandžaste boje sadrži izuzetno korisnu supstancu - karoten, koji štiti od razvoja maligniteta, čini kosu i nokte jakim i sjajnim, i jača imuni sistem.
  • Žuta (ananas, pomorandže, mandarine, breskve, papaja) - većina žutog i slatkog voća sadrži dosta beta-kriptotanksina, antioksidansa koji poboljšava regeneraciju ćelija i bori se protiv upala.
  • Žutozelena i zelena (kukuruz, avokado, spanać) - ove namirnice sadrže mnoge korisne karotenoide, lutein i zeaksantin, koji poboljšavaju vid i sprečavaju razvoj katarakte.
  • Svetlozelena (luk, celer, grašak, kupus) - ovo povrće i začinsko bilje su neizostavni izvor kvercetina i kempferola. To su flavonoidi sa izraženim antioksidativnim svojstvima koji štite ćelije od oštećenja i pomažu im da se oporave od teških bolesti.
  • Crvena i ljubičasta (cvekla, patlidžan, grožđe, suve šljive, brusnice, borovnice, kupine, jagode) - svima se preporučuje da ih jedu za prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema. Činjenica je da u povrću i voću jarkih boja ima puno antocijana - antioksidanata koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading