Perete lice TOPLOM VODOM? Upravo tu GREŠITE, evo zašto je HLADNA mnogo BOLJA za kožu

Vesti 15.05.2022 09:37 0

Stručnjaci se slažu da pranje lica hladnom vodom pozitivno utiče na kožu

Umivanje

Shutterstock

Pene, ulja, losioni, micelarne vode... važno nam je koje sastojke sadrže i kako oni utiču na našu kožu. Sasvim je razumno brinuti se o tome hoćemo li dobiti dovoljno antioksidansa ili hranljivih sastojaka za kožu i time smo verovatno zaokupljeni više nego temperaturom vode kojom peremo lice.

A upravo ona može biti ključna za postizanje najboljih rezultata u nezi lica, jer pranje hladnom vodom višestruko pozitivno utiče na kožu, posebno na suvu kožu i onu sklonu aknama.

Dobrobiti hladnog umivanja

Umivanje toplom, a posebno vrućom vodom, uklanjaju se prirodne masnoće s kože, zbog čega se ona isušuje, slabi joj prirodna zaštita, a može postati i sklonija pojavi bubuljica.

Pored toga, toplina podstiče širenje krvnih sudova, pa koža postaje crvenija. S druge strane, umivanje hladnom vodom – iako isprva može delovati šokantno – odlično je za našu kožu, jer podstiče cirkulaciju krvi. Istraživanja su pokazala da telo šalje više krvi na ohlađeno područje, a bolja prokrvljenost dovodi u kožu više vazduha i hranjivih stvari. Zahvaljujući tome koža dobija zdrav sjaj, a ujedno se i bolje brani od delovanja slobodnih radikala, nestabilnih spojeva koji koži mogu naneti štetu, pa mogu i ubrzati njeno starenje. Nakon umivanja hladnom vodom ostaće očuvana i prirodna zaštita kože.

Dobro je i za prirodu

Nije čudno što ova jeftina i dostupna metoda pranja lica postaje sve privlačnija onima koji se zalažu za prirodna rešenja u nezi, ne samo zbog pozitivnog učinka na kožu, nego i zbog brige za okolinu. I kozmetički brendovi koji ulažu napore u održivost, promovišu čišćenje hladnom vodom te uz minimalno korišćenje vode, jer se time smanjuje potrošnja energije, štedi se novac i čuva priroda.

Ipak, ispiranje lica hladnom vodom može imati mana. Zbog toga što stiska pore, hladna voda može u njima „zarobiti” bakterije i nečistoće, pa dermatolozi preporučuju da ipak nakon skidanja šminke prvo isperemo lice mlakom vodom, a potom hladnom kako bi se stegle pore i pojačala cirkulacija krvi za zdrav sjaj.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading