Rešite se TAMNIH tačkica na nogama koje se javljaju nakon brijanja: Tajna je u OVIM koracima, koža će biti glatka

Vesti 20.05.2022 18:45 0

Upala folikule je poprilično čest problem i može se manifestovati na razne načine, a jedan od njih je pojava "jagoda nogu".

Rešite se TAMNIH tačkica na nogama koje se javljaju nakon brijanja: Tajna je u OVIM koracima, koža će biti glatka

Shutterstock

Leto je vreme kad pokazujemo više kože nego ikad pa i najmanji problem s kožom može delovati puno gori nego što jeste. Mnoge žene se i jeti smatraju osuđenima na duge pantalone i haljine kojima skrivaju jedan prilično neugodan problem, takozvane "jagoda noge", sitne crne kvržice na nogama nakon depilacije. 

Iako se efekt jagode najčešće događa onima koji imaju genetski jače i tamnije dlačice, Brightside piše kako i sami imate uticaj na to hoće li se dosadne tačkice pojaviti. 

Efekt jagode mogu uzrokovati tri stvari: prekomerna proizvodnja keratina koji blokira folikule dlačica pa nastaju kvržice, folikulitis (upala folikula dlake) koji nastaje zbog infekcije ili urastanje dlačica pri čemu dlaka ne probija kroz kožu, već raste unutra i tako formira tačkice. 

Ako se depilirate žiletom, velike su šanse da ćete s ovim imati problema, naročito ako ne menjate brijač često. Stari brijač može uzrokovati iritaciju, a kad se to dogodi, koža oko folikule dlačica potamni i na nogama vam se pojave tamne tačkice. 

Upala folikule je poprilično čest problem i može se manifestovati na razne načine, a jedan od njih je pojava "jagoda nogu". 

1. Brijanje u pravom smeru

Pre brijanja natopite kožu i koristite kremu ili gel za brijanje. Ne zaboravite isprati brijač nakon svakog poteza i pazite da ga redovito menjate kako biste smanjili mogućnost iritacije. Brijač povlačite u smeru rasta dlačica, što će smanjiti mogućnost pojave tačkica. 

2. Napravite piling

Redovni piling uklanja mrtvu kožu, zbog čega nove dlačice lakše rastu. To će sprečiti urastanje dlačica i time smanjiti mogućnost pojave jagoda efekta. 

3. Hidrirajte kožu

Suva koža neće uzrokovati pojavu tačkica, ali je puno izloženija infekcijama i upalama. Redovito nanosite neki hranjivi losion ili kremu kako bi vaša koža imala dovoljno vlage. 

4. Posetite kozmetičarku

Ako se crnih tačkica ne možete rešiti kod kuće, posavetujte se s kozmetičarkom. Mogli biste razmisliti o laserskom uklanjanju dlačica kojim se dlačice uništavaju u folikuli.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading