Pitanje koje MUČI mnoge: Evo koliko puta nedeljno je najbolje da peremo KOSU

Vesti 09.06.2022 08:00 0

Pet faktora koji daju odgovor na ovo pitanje

Pitanje koje MUČI mnoge: Evo koliko puta nedeljno je najbolje da peremo KOSU

Shutterstock

Često puta se desilo da uveče operemo kosu a da ono već uveče izgleda masno i prljavo. Razlog toga je sebum koji proizvodi se nekada proizvodi u većoj meri koja je potrebna za sjaj naše kose.

Koliko često prati kosu?

Koliko često treba da peremo kosu zavisi od različitih faktora. Šta utiče na to koliko često morate da peremo  kosu?

Ulja u kosi

Ulje je najveći krivac za ono što smatramo „prljavom“ kosom. Koliko sebuma proizvodite zavisi od vaših godina, genetike, pola i okruženja. Deca i starije osobe ne proizvode toliko sebuma kao tinejdžeri ili odrasli u 20-im i 30-im godinama. Vaše vlasište može polako da postane suvo kako starite.

Pitanje koje MUČI mnoge: Evo koliko puta nedeljno je najbolje da peremo KOSU

Pexels

 

Znoj

Koliko se znojite je veliki faktor u tome koliko često treba da perete.  Znoj može da širi sebum i učini da vaša kosa izgleda prljavo.

Polen

Ukoliko patite od alergija bilo bi dobro da nakon povratka kući tokom njihove sezone operete i kosu. Poleni mogu da ostanu na kosi, a to može da pogorša vaše simptome.

Proizvodi za stilizovanje

Proizvodi za oblikovanje mogu da se nakupe na kosi i vlasištu i dovedu do iritacije.

Tip kose

Ravnu i tanku kosu treba prati češće nego kovrdžavu ili talasastu kosu. Ravna kosa se lako oblaže sebumom, što znači da se mnogo brže masti. Gusta, talasasta ili kovrdžava kosa ima tendenciju da bude suva jer ulje ne oblaže pramenove tako lako.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading