Mislili ste da samo SLATKIŠI uništavaju zube? Ovo je SPISAK namirnica koje treba da izbacimo ako hoćemo da sačuvamo BELINU

Vesti 10.06.2022 09:23 0

Za blistav i lep osmeh uradićemo sve

Mislili ste da samo SLATKIŠI uništavaju zube? Ovo je SPISAK namirnica koje treba da izbacimo ako hoćemo da sačuvamo BELINU

Shutterstock

Od malih nogu nas upozoravaju na to da je šećer glavni krivac za nastanak karijesa, te da ga jedemo u što manjim količinama. Ali istina je da on nije jedini koji uništava našu belinu zuba. 

Pored drugih materija koje oštećuju naše zube, važno je obratiti pažnju i na samu teksturu i temperaturu hrane.

Osim što dolazi do kvarenja, mogu da dovedu i do oštećenja i lomljenja zuba.

Ove namirnice treba da jedete u što manjim količinama:

Semenke suncokreta

Znate i sami da semenke suncokreta imaju tvrdu opnu koja može da ošteti vaše zube dok grickate. Ukoliko ste ljubitelji ove namirnice, mnogo je bezbednija njena oljuštena varijanta.

Voda sa ukusima

Aromatizovana voda ne sadrži šećer, ali sadrži kiseline koje mogu da oštete zube, kao što menjaju pH vrednost pljuvačke, odnosno povećavaju kiselost, što smanjuje otpornost zubne gleđi.

Jednom uništena gleđ, teško će se obnoviti. Tada zubi postanu osetljivi na karijes, različite infekcije i upale.

Zubi

unsplash.com

 

Sušeno voće

Zbog svoje lepljivosti suvo voće se duže zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koja razgrađuju šećer raste, kao i kiselost, pa tako može doći do kvarenja zuba

Alkohol

Alkohol isušuje usta i tako doprinosi smanjenju lučenja pljuvačke. Tako se gubi njena funkcija spiranja bakterija iz usne duplje, pa se povećava osetljivost zuba i sluzokože usne duplje.

Čips

Skrob je, pored šećera, jedan od vodećioh uzročnika karijesa, a čips je izrazito bogat ovom materijom. Enzimi iz pljuvačke započinju proces varenja hrane u ustima. Tada dolazi do razgradnje ugljenih hidrata u šećere koji predstavljaju hranau za bakterije koje se nalaze u vašim ustima.

Čips, takođe, može da se zadrži između zuba i doprinese razvoju zubnog plaka. Nakon konzumiranja čipsa, preporuka je da ispirate usta i da redovno koristite konac za zube.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading