Rešite se AKNI i bubuljica: Za detoksikaciju kože jedite OVIH 6 namirnica, lice će vam sijati i biti čisto

Vesti 24.06.2022 13:15 0

Iako ne postoji univerzalno pravilo za lepu i zdravu kožu, ono što u velikoj meri utiče na nju jeste hrana koju unosimo u organizam.

Rešite se AKNI i bubuljica: Za detoksikaciju kože jedite OVIH 6 namirnica, lice će vam sijati i biti čisto

Unsplash

Odeđene namirnice detoksikuju organizam iznutra, pa samim tim utiču i na detoksikaciju kože. U novom blog postu izdvojila sam šest onih koje vam mogu pomoći da kožu učinite besprekornom i hidriranom.

Dakle, osim spoljašnje detoksikacije kože, koja podrazumeva uklanjanje što većeg broja nečistoća, zagađivača i mrtvih ćelija kože, postoji i unutrašnja detoksikacija, koju je potrebno da podstaknemo odgovarajućim izborima u ishrani, piše Elle.

Kako hrana utiče na kožu?

Da bi bila čvrsta, sjajna i zdrava, koži je potrebna energija kao i nutrijenati poput zdravih masti, probiotika, vitamina A, B, C i E. Osim toga, važno je da iz ishrane isključite industrijski prerađenu hranu, a u slučajevima problematične kože, često veoma uspešne rezultate daje isključivanje mlečnih proizvoda i glutena. Rafinisana hrana može da uzrokuje razne upale, probleme sa probavom i hormonske neravnoteže, koje se naposletku mogu odraziti i na zdravlje i izgled kože.

1. Fermentisana hrana bogata probioticima

Manjak probiotika može da uspori varenje, te naruši mirkobiom creva – odnosno može da uzrokuje neravnotežu dobrih bakterija u crevima, a upaljena creva mogu da uzrokuju upalu kože. Prvi korak u detoksikaciji i lečenju kože jeste lečenje creva. Zato se trudite da u ishranu uključite što više namirnica koje prirodno sadrže probiotike, koji utiču na razvoj dobrih bakterija u crevima, a to su miso, kiseli kupus, turšija i brojna druga fermentisana hrana.

2. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput zelene salate, spanaća, kelja, blitve i brojnih drugih vrsta sadrži velike količine različitih antioksidanasa koji pozitivno utiču na zdravlje i izgled kože. Bogati su vitaminom C koji utiče na proizvodnju kolagena, zatim obezbeđuju telu vitamin A, koji hidrira kožu, te sadrže vitamin E, koji pomaže u borbi sa upalom kože. Ova hrana podstiče prirodnu detoksikaciju tela, pa samim tim utiče i na detoks kože.

3. Cvekla

Cvekla je bogata vitaminima B3, B6, C i beta-karotenom koji mogu pokrenuti prirodan proces detoksikacije. Oni jačaju funkcionisanje jetre i žučne kese koji su od velikog značaja kada je u pitanju uklanjanje toksina iz našeg sistema. Bogata je i vlaknima, koja pomažu varenju. Sve ovo utiče na izgled i zdravlje kože.

Rešite se AKNI i bubuljica: Za detoksikaciju kože jedite OVIH 6 namirnica, lice će vam sijati i biti čisto

Shutterstock

 

4. Kurkuma

Ovaj začin ima mnogo lekovitih svojstava jer sadrži brojne hranljive sastojke, antioksidanse, antiinflamatorna jedinjenja i fitonutrijente koji su odlični u brobi sa raznim upalama, te podstiču prirodne detoksikacijske procese u organizmu. Kurkumu možete koristiti pri kuvanju u raznoraznim jelima, ali za pravljenje napitaka.

5. Zeleni čaj

Konzumiranje zelenog čaja deo je nekih istočnoazijskih kultura, a Japanke su posebno bile svesne njegovih prednosti za negu kože vekovima. Naime, zeleni čaj usporava oštećenja DNK, ubalažava upale, a zahvaljujući polifenolima katehinima pruža koži zaštitu od štenih uticaja sunčevih zraka.

Postoji razlog zašto se zeleni čaj nalazi u brojnim kozmetičkim proizvodima – nanošenjem na kožu pruža trenutne umirujuće efekte, ali utiče i na lep izgled kože na duže staze.

6. Masna riba

Riba poseduje brojne zdravstvene prednosti i ima izuzetno pozitivan uticaj na celokupno zdravlje organizma. Naročito masna riba, poput divljeg lososa, sardine i skuše obezbeđuje organizmu esencijalne proteine i aminokiseline, koji se nalaze u sastavu kože i čine je jakom.

Osim toga bogate su selenom i omega 3 masnim kislinama, koje utiču na hidrataciju kože, te ublažavaju neujednačen ten kože.

NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading