Ove TRETMANE izbegavajte da radite tokom LETA: Možete zaraditi ozbiljne OPEKOTINE na koži

Vesti 06.07.2022 14:07 0

Saznajte koje to tretmane nije preporučljivo raditi leti, već samo tokom hladnijih meseci.

Ove TRETMANE izbegavajte da radite tokom LETA: Možete zaraditi ozbiljne OPEKOTINE na koži

unsplash.com

Leto je idealno za mnoge stvari - jarke boje, nove proizvode za negu kože, sveže frizure... ali postoji nekoliko stvari u beauty svetu koje je bolje ostaviti za hladnije mesece. Kako su dani sve topliji i više smo na suncu, postoji nekoliko pravila i najboljih praksi kojih se treba pridržavati, posebno kada su u pitanju beauty tretmani na koje bi leti trebalo ići, a još važnije koje bi trebali izbegavati sve do kraja leta.

Dok stvari poput spray tena, farbanja kose i botoksa idu zajedno s toplijim mesecima, određeni tretmani - poput onih koji uključuju laser - ne idu. Umesto toga, ove odlaske kod dermatologa najbolje je sačuvati za jesen. Stručnjaci su objasnili s kojim tretmanima i zašto bi trebalo pričekati do jeseni.

Lasersko uklanjanje dlačica

Uprkos tome što je lasersko uklanjanje dlačica popularna tema razgovora tokom leta jer je sezona kupaćih kostima, ovaj tretman je zapravo najbolje raditi u jesen i zimu.

"Laseri koji se koriste za lasersko uklanjanje dlačica ciljaju na melanin ili pigment u dlaci koji se nalazi duboko u folikulu dlake", rekla je dr. Gmajrek za Popsugar.beauty.

Ove TRETMANE izbegavajte da radite tokom LETA: Možete zaraditi ozbiljne OPEKOTINE na koži

Shutterstock

 

"Ako ste preplanuli, imaćete melanin ili pigmentaciju na površini kože. Kada lasersko svetlo pogodi to područje, apsorbiraće ga i melanin dlake kao i melanin na vašoj koži, a postoji rizik za opekotine na koži." Ovo važi za samotamnjivanje. Ako ipak dođe do opekotina, to može uzrokovati lakše zaceljivanje kože ili trajni ožiljak.

Intenzivno pulsirano svetlo (IPL)

Intenzivno pulsirano svetlo je popularno lečenje koje tretira slomljene kapilare ("paukove vene") i hiperpigmentaciju uzrokovane starenjem i suncem. IPL takođe podstiče proizvodnju kolagena i elastina, koji pomaže koži i daje joj svežiji izgled, a najbolje rezultate postiže kada je deo niza tretmana, koji obično traju mesec dana.

Prema plastičnoj hirurkinji Hiter Furnas, IPL bi trebalo odložiti do jeseni ili zime iz razloga što koža nakon tretmana može biti sklona oštećenju od sunca i hiperpigmentaciji. Preplanula koža takođe može povećati rizik od netačnih postavki lasera, što može dovesti do povreda. Dr. Gmajrek je objasnila da kada se koristi IPL za ciljanje smeđih mrlja, "ako je koža oko smeđe mrlje preplanula, laser ne može da odredi koju tačku uklanja i stvara toplotu u celom području, što može dovesti do oštećene, pa čak i izgorele kože ."

Uklanjanje tetovaže

Iako možda razmišljate o uklanjanju neželjene tetovaže tokom leta jer se tada najviše vidi, to nije najbolja ideja iz istih razloga zbog kojih bi trebalo izbegavati lasersko uklanjanje dlaka.

Ove TRETMANE izbegavajte da radite tokom LETA: Možete zaraditi ozbiljne OPEKOTINE na koži

pixabay

 

"Lasere koji se koriste za uklanjanje tetovaža takođe može apsorbovati pigment u koži, a ne samo tetovaža", rekao je dr. Gmajrek. Sunčeva svetlost takođe može uticati na rezultate procesa uklanjanja tetovaže i dovesti do mogućih ožiljaka.

Tretmani laserskog resurfacinga

Ne razlikuju se od hemijskih pilinga, tretmani laserskog obnavljanja kože pomažu pilingu gornjeg sloja kože kako bi se stimulisala nova proizvodnja kolagena.

"Laserska verzija hemijskog pilinga - kao što je Fraxel - koristi lasersko svetlo za dubinu prodiranja i stvaranje rana na koži", rekao je dr. Gmajrek. Iako se koža zaceljuje od ovakvog tretmana, neverovatno je osetljiva na sunce. "Ako se tokom tog vremena nenamerno izlažete suncu, to će verojatno ugroziti vaše rezultate, a takođe će vas izložiti riziku zaceljivanja s dodatnom i možda nepravilnom pigmentacijom na koži."

Šta ako ne možete izbeći neki od ovih tretmana?

Ako iz nekog razloga jednostavno ne možete da izbegnete jedan od ovih tretmana leti, postoje načini na koje možete smanjiti rizik od iritacije nakon toga. To počinje s pronalaženjem čistog, sigurnog salona koji vas može informirati o svim najboljim praksama. Što se tiče nege nakon tretmana, proces ozdravljenja zaista najviše zavisi od vaših ličnih navikama na suncu, letnjim aktivnostima i opreznosti.

“Uvek preporučujem nošenje kreme za sunčanje svaki dan, bez obzira da li ste napolju ili ne, kao i šešir sa širokim obodom i sunčane naočare ako ćete biti na suncu”, rekao je Darden. I ne zaboravite na ponovno nanošenje svaka dva sata. "Imam pacijente koji leti zaista ne izlaze napolje tokom dana kako bi izbegli izlaganje suncu", rekao je dr. Gmajrek. "Ako ste to vi, možda ćete moći da koristite laserske i kozmetičke tretmane leti isto kao i zimi."

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading