Nikako nemojte da ČUPATE SEDE: Razlog je VEOMA ozbiljan, a na MIT da će vam izrasti 5 novih dlaka ZABORAVITE

Vesti 26.07.2022 12:34 1

Sigurni smo da ste se barem jednom zapitali da li zaista treba čupati sede vlasi, a odgovor potražite u nastavku.

Nikako nemojte da ČUPATE SEDE: Razlog je VEOMA ozbiljan, a na MIT da će vam izrasti 5 novih dlaka ZABORAVITE

Shutterstock

Sigurni smo da ste barem jednom čuli, ukoliko biste krenuli da iščupate sedu dlaku ono da "ukoliko se rešite jedne, odmah će nići barem pet novih". 

Međutim, činjenica je da u ovim tvrdnjama nema ni "i" od istine. Ipak, sede vlasi ne bi trebalo da čupate, ali razlog je nešto potpuno drugo. 

Na prvom mestu, bitno je da zapamtite da je poptuno normalno da dnevno izgubite i do 159 vlasi, a one nisu međusobno povezane. Dakle, ukoliko povučete jednu, neće za njom "krenuti" još pet. 

Međutim, to ne znači da niste naneli štetu svom vlasištu. Kako je čuveni londonski frizer Majkl Van Klark ispričao za "Huffpost", počupana kosa, čiji ste život skratili, odmoriće se i započeti svoj sledeći ciklus rasta nakon otprilike tri meseca.

 

 

- U svakom ciklusu nakon otprilike 20 godina, kosa ponovo raste, samo malo tanja i počinje brže da opada. Ciklusi na glavi se ponavljaju u proseku na pet godina, a postoji ograničen broj ciklusa rasta, rekao je Van Klark.

I stilistkinja Dženifer Korab se slaže i dodaje:

- Osim što ćete prekinuti jedan od tih ciklusa, možda pravite veću štetu koju bi bilo teško ispraviti. Čupanjem kose možete traumatizovati folikul dlake, što može dovesti do infekcije ili čak ćelavih mrlja.

Čupanjem ne sprečavate rast sedih

Seda kosa je neizbežan deo starenja. Naravno, kod nekog će biti više, kod drugog manje zastupljena (uostalom sigurni smo da znate i neke koji su u "poznim" godinama, a nemaju previše sedih i obrnuto - mladi su ali su već osedeli), ali je neko pravilo da se broj pigmentnih granula prirodno smanjuje s godinama, odnosno, obično između 28. i 40. godine.

 

 

- Razlog tome je što melanociti, ćelije koje proizvode melanin, počinju da usporavaju i imaju manju proizvodnu moć - objasnila je Helen Rivi stručnjak za kosu.

- Kosa zapravo nije seda, već je potpuno prozirna. "Sivi" ton se zapravo svodi na procenat prirodne boje kose koji je preostao i koji je pomešan između ostalih dlaka izazivajući mnogo različitih nijansi. Kako kažu stručnjaci, vaš DNK i vaš život igraju ulogu u tome koliko brzo se pojavljuju sede. Vaš biološki sastav i genetika određuju kada kosa počinje da sedi, a stres može pojačati ili ubrzati proces. Dakle, više vlasi ne dolazi zato što ste jednu počupali – pojavljuju se jer vreme prolazi.

- Ne verujem da je osveta namera u prirodnim procesima, našalio se Van Klark i dodao:

 

 

- Ali svejedno, dolazi više sivila, jer je takva putanja života. Ako vam pređe u naviku čupanje sedih vlasi, kada je manje od jedan odsto glave sedo, imaćete manje kose za nekoliko godina, kada 10 odsto glave bude pod sedim vlasima.

Dakle, naravoučenije je - ukoliko ne želite da oćelavite kroz nekolicinu godina, manite se sedih dlaka. Uvek ih možete prefarbati ukoliko vam baš smetaju, mada, poslednjih godina sve više ljudi, a pogotovo žena rešilo je da svoju prirodnu sedu kosu ostavi i stilizuje na moderne načine, tako da sede vlasi definitivno nisu više bauk kakav su bile ranije.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
DR
26.07.2022 14:18

LAZ...CAK SUPROTNO....MOZE DA SPRECI DALJE SIRENJE SEDIH