Uradite sami sebi limfnu DRENAŽU i to za pet minuta: Fitnes instruktorka Mira Jemović pokazala je VEŽBU koja podstiče cirkulaciju, oslobađa pritiska proširene vene i otečene noge

M.J. Vesti 18.01.2023 11:00 1

Fitnes instruktorka Mirjana Jemović Mačužić (Instagram: Fitnes si ti) svakoga dana čitaocima Naj Žene preporučuje po jednu vežbu, koja će vam pomoći da se osećate opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje

Uradite sami sebi limfnu DRENAŽU i to za pet minuta: Fitnes instruktorka Mira Jemović pokazala je VEŽBU koja podstiče cirkulaciju, oslobađa pritiska proširene vene i otečene noge

Naj žena

Danas je na redu čuvena sveća, vežba sa hiljadu dobrobiti!

 

 

Za šta je dobra ova vežba:

- poboljšava kretanje i eliminaciju limfe
- podstiče cirkulaciju krvi i oslobađa pritiska proširene vene i otečene noge
- umiruje trenutne i trejne grčeve u nogama
- popravlja varenje
- stimuliše štitnu žlezdu, prostatu i stomačne organe
- umiruje um, ublažava stres i depresiju 
- protiv nesanice
- isteže vrat i ramena
- ublažava simptome menopauze 
- ima terapeutsku primenu kod astme, neplodnosti i upale sinusa 

Kako se izvodi vežba: 

- legnemo na pod sa opruženim rukama pored tela i bradom blago povučenom prema grudima
- sa udahom podignemo kolena do grudi i oslanjajući se na snagu trbušnjaka odignemo kukove od poda
- oslonimo se na laktove, pa pridržavajući dlanovima struk i jako angažujući trbušne mišiće podignemo celo telo od ramena na gore. 
- ostajemo da ”stojimo” na glavi i ramenima, a noge i trup polako ispravljamo u pravcu plafona
- ostanemo u ovom položaju 15 sekundi do jednog minuta
- sa nekim od izdaha polako prvo savijemo noge i kolenima dođemo do čela, a onda spuštamo i trup i noge, pridržavajući se dlanovima. 
- nakon što se spustimo, ostanemo neko vreme umireni, minut do dva. 

* ovu vežbu bi trebalo da izbegavate ili je radite pažljivo ako imate povrede vrata, visok krvni pritisak, menstruaciju ili proliv. 

Ne zaboravite - fizička aktivnost je bitna i za fizičko i za mentalno zdravlje svake osobe, pa vam preporučujemo da nas svakodnevno pratite i učinite dobru stvar, pre svega za sebe. A, kada smo dobri sebi, onda smo drugima, okolini, još bolji.

Opusti se čoveče, sa Mirom Jemović, svakog radnog dana na portalu Naj Žena i Youtube Alo! kanalu od 10.00h.

O INSTRUKTORKI 

Mirjana Jemović Mačužić  (instagram Fitnes si ti) je dugogodišnji instruktor fitnesa. Bavila se različitim oblicima fitnes programa, među kojima su pilates, step aerobik, haj-lou, aerobik, joga, džezersajz i njihove kombinacije. Trenutno vodi treninge pilatesa i održava različite korporativne treninge. 

Na instagram profilu Fitnes si ti pokušava da približi ideju da voditi računa o svom telu nije luksuz i ne zahteva mnogo vremena, te da je vežbanje dostupno svima, i onima koji nemaju novca i onima koji nemaju vremena. 

- Imamo jedno telo i jedan život, naša dužnost je da to što nam je dato održavamo. Ovo se odnosi na sve generacije – na mlade pred kojima će se tek naći različite trzavice, na roditelje koji ne samo da treba da vode računa o sebi, već i da daju dobar primer svojoj deci, na stare koji treba jesen života da provedu pokretni i vitalni – poručuje. 

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)
Loading
Teodora Lektora
29.08.2022 13:35

Nije ta žlezda "štitna", nije je štitasta. Ona ne štiti ni od čega (da bi se nazvala štitna) nego ima oblik štita, zato je štitasta. Naučite!