SRPSKI SPECIJALISTI OBJAŠNJAVAJU Da li je ovaj lek dobar u borbi s KOVID simptomima?!

RTS Vesti 16.10.2021 11:00 0

Tablete ivermektin registrovane su sedamdesetih godina prošlog veka za lečenje parazitskih oboljenja kod ljudi i kod životinja. Postoji i krem kojim se tretiraju kožna oboljenja poput rozacee. U traganju za što kvalitetnijim lekom protiv kovida i ivermektin se našao na listi. Ipak, samo nezvaničnoj

SRPSKI SPECIJALISTI OBJAŠNJAVAJU Da li je ovaj lek dobar u borbi s KOVID simptomima?!

Shutterstock

Ko propagira lek ivermektin za lečenje kovida, da li je opasan i da li ga neka zemlja ima u zvaničnom protokolu lečenja.

Prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta rekao je da ovaj lek smanjuje zapaljenje, zatim ima imunomodulatorno dejstvo, smanjuje sintezu interleukina šest što je veoma interesantno imajući u vidi patogenezu kovid infekcije, a neki autori čak smatraju da može da spreči trombozu, piše Rts.

Prema njegovim rečima, sve to kada se uzme u obzir ispada da je ivermektin jedan dobar kandidat kako za prevenciju tako i za terapiju protiv kovida 19. 

Istraživanja su počela pre godinu dana i za sada, zvanično, nigde u svetu, lek ivermektin nije dobio dozvolu za lečenje kovida .

Dr Saša Jaćović, v. d. direktora Agencije za lekove naveo je da ne postoji u ovom trenutku ni u EU, kao ni na američkom tržištu od strane Američke agencije za hranu i lekove odobrenje za primenu ivermektina u humanoj populaciji.

Ja tvrdim da u ovom trenutku ne postoji nijedan naučni dokaz da se ivermektin može da upotrebljava za lečenje kovid pacijenata -  naveo je Jaćović.

Američka udruženja pokrenula su istraživanja, ali dosadašnji rezultati kliničkih ispitivanja su oprečni.

"Stav regulatorne američke agencije je da nema dovoljno dokaza da bi se ivermektin primenjivao u prevenciji i terapiji, ali da treba nastaviti sa kliničkim ispitivanjima koji će pružiti nove dokaze i na osnovu njih ćemo znati gde smo", istakao je Stojanović.

Da bi se našao u protokolu za lečenje kovida 19, ivermektin, kao i svi drugi lekovi za humanu upotrebu, mora da prođe rigorozne kontrole i dugotrajna ispitivanja. S obzirom na to da je već pola decenije u upotrebi, rezultati bi mogli uskoro da se znaju.

- Nije dovoljno potvrđena efikasnost i bezbednost ovog leka na ljudima, pa samim tim je moguće neželjeno dejstvo koja mogu biti jako opasna kako u smislu neželjenih reakcija, tako i do fatalnih ishoda - upozorava Jaćović.

Dok se ne urade ispitivanja, niko sa sigurnošću ne može da kaže šta može da se dogodi ljudima koji ovaj lek protiv parazita uzimaju na svoju ruku. Poznato je da svaki lek, koji odobri Svetska zdravstvena organizacija i nacionalne agencije za lekove, ima i neželjena dejstva.

U ovom trenutku istražuje se ne samo ivermektin, već i drugi novi antivirusni lekovi, kako u prevenciji, tako i u lečenju. Dug je put od leka kandidata do uspešne terapijske opcije protiv kovida 19. Do tada, ostaje nam vakcinacija i treba da poštujemo epidemijske mere.

Komentari (0)
Loading