Toksična supstanca koja se nalazi u sportskim grudnjacima utiče na PLODNOST i razvoj DIJABETESA

K.Ć. Vesti 17.10.2022 11:51 0

Nova studija američkog Centra za zaštitu životne sredine pokazala je da sportski grudnjaci i sportska odeća popularnih brendova odeće sadrže visok nivo BPA, hemikalije koja se koristi za pravljenje određenih vrsta plastike

patika

Shutterstock

Stručnjaci navode da izlaganje toksičnoj supstanci dovodi do štetnih zdravstvenih efekata kao što su astma, kardiovaskularne bolesti i gojaznost.

Toksične supstance u sportskoj odeći

CEH (Centar za zdravlje životne sredine), nekomercijalna grupa za podršku potrošačima fokusirana na otkrivanje prisustva toksičnih hemikalija u potrošačkim proizvodima, odlučila je da testira sportske grudnjake koje prodaju popularni brendovi odeće.

Rezultati studije, objavljene na CNN.com, pokazali su da analizirana odeća sadrži visoku količinu BPA, što može da izloži korisnike 22 puta većoj od bezbedne dnevne granice BPA, na osnovu standarda utvrđenih u Kaliforniji (prema zakonu Kalifornije dozvoljeni nivo je doza BPA kao rezultat kontakta sa kožom je 3 mikrograma).

Zašto je BPA opasan po zdravlje?

Bisfenol A (BPA) je hemijsko jedinjenje iz porodice fenola, koje se koristi u proizvodnji plastike. Njegova hemijska struktura podseća na estrogen, stoga BPA može poremetiti hormonsku ravnotežu tela, prodirući u telo kroz respiratorni trakt, digestivni trakt i kožu. Brojne studije jasno pokazuju da je bisfenol A veoma štetan za ljude, povećavajući rizik od razvoja dijabetesa, gojaznosti, sindroma policističnih jajnika i raka. BPA jei takođe navodno odgovoran za poremećaje plodnosti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ne savetuje upotrebu BPA u proizvodima koji se koriste u prehrambenoj i dečijoj industriji. Evropska agencija za bezbednost hrane 2022. godine, je ponovo procenjivala toksičnost bisfenola A i ustanovila podnošljivi dnevni unos od 0,04 nanograma po kg telesne težine dnevno.

Istraživači su takođe testirali sportske dresove brendova i ovde se pokazao mnogo veći nivo BPA.

"Želimo da brendovi uklone sve bisfenole iz svojih proizvoda, uključujući BPA. U međuvremenu, preporučujemo ljudima da ograniče vreme provedeno u sportskoj odeći" , rekli su autori studije.

"Istraživanje je pokazalo da se BPA može apsorbovati kroz kožu i u krvotok, čak i dodirivanjem takve odeće na samo nekoliko sekundi. Sportski grudnjaci i majice se nose satima, a osoba koja ih nosi znoji se. Pronalaženje tako visokog nivoa BPA u našoj odeći je zabrinjavajuća" , rekao je autor studije Allan Sugerman.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading